Читај ми!

Сарадња братских држава

Србија и Црна Гора желе најбоље могуће односе и да се сарадња две братске државе подигне на највиши могући ниво, поручили на Цетињу председници Томислав Николић и Филип Вујановић. Николић се састао и са Милом Ђукановићем који је рекао да би Србија и Црна Гора требало буду пример сарадње у региону.

18.15 - Николић се састао и са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем.  

17.35 - Председник Николић се састао са председником парламента Црне Горе Ранком Кривокапићем. 

15.48 - Николић је посетио Матицу српску за Црну Гору, где је разговарао са челницима те културне установе.

15.22 - Председник Николић састао се у Подгорици са лидером Нове српске демократије Андијом Мандићем у седишту те странке.

12.59 - Србија и Црна Гора деле заједничке вредности и циљеве, зато је неприродно да немају најбоље могуће односе, поручио на Цетињу председник Томислав Николић.  

После Македоније, председник Србије Томислав Николић посетио је Црну Гору, на позив председника Филипа Вујановића. Председници Николић и Вујановић поручили су на Цетињу да је интерес две земље да имају најбоље могуће односе и да треба све урадити да се међусобна сарадња две братске државе подигне на највиши могући ниво.

Николић и Вујановић су, на конференцији за новинаре, истакли да су две државе опредељене за унапређење односа у свим областима од обостраног интереса.

"Ми делимо заједничке вредности и циљеве, односно имамо много тога заједничког. Зато је неприродно да Србија и Црна Гора немају најбоље могуће односе", навео је Николић, истичући да Београд гледа на Црну Гору као државу са својим суверенитетом и пуноправним чланством у Уједињеним нацијама.

Вујановић је рекао да односи Црне Горе и Србије треба да буду за пример, не само у региону, већ и на глобалном плану и оценио да односи две државе у последње време иду узлазном путањом.

"Црна Гора је заинтересована да Србија што пре добије датум преговора. То је интерес како Србије, тако и читавог региона. Црна Гора је спремна да са својим искуствима помогне и подржи европски пут Србије", рекао је Вујановић.

Николић је рекао да је Србија спремна да савлада многе препреке како би постала члан ЕУ. "Ми ћемо полако за вама европским путем и надам се да нећемо имати препрека изузев савладивих", указао је Николић.

Тада бисмо, рекао је српски председник, "уклонили све границе које су међу нама и обезбедили да буде свеједно да ли се живи у Србији или Црној Гори".

О ранијим проблемима

Одговарајући на питање о проблемима који су постојали у време претходне власти у Србији, Вујановић је рекао да је у мандату Бориса Тадића било "одређеног мешања из његовог кабинета у унутрашње односе Црне Горе", што, како је рекао, свакако није доприносило добрим односима две државе.

Вујановић је рекао и да разуме колико је Србији тешко пало црногорско признавање независности Косова, али да су се, како је рекао, надали да ће Србија то схватити у смислу реалности.

Николић се сложио да је то био тежак период, а да је тадашња власт гледала да уради оно што су анкете говориле да народ жели.

"Пошто представљам Србију морам мало и да оправдам оне пре мене. Био је то тежак период, са два важна догађа - референдумом о незавинсости Црне Горе, а потом и црногорским признањем независности Косова. Вероватно је то утицало на понашање руководства Србије. Зато што је за разлику од мене гледало да ради шта анкете кажу да народ жели", рекао је Николић.

Спор између Српске православне цркве и канонски непризнате Црногорске цркве, за разлику од примера Македоније, не оптерећује односе две државе, сматра председник Николић и додаје да би се он, да је то случај, сигурно умешао у решавање тог проблема.

Вујановић је подсетио да је Црна Гора грађанска држава, односно да су држава и црква одвојене и поновио да ће се црквено питање решавати у складу са таквим опредељењем и Уставом Црне Горе.

Николић: Нисам дошао да водим кампању

Говорећи о расписивању избора у Црној Гори, председник Николић је рекао да у дану када су расписани председнички избори није дошао да би водио кампању и додао да заправо није ни знао да су избори расписани.

"Избори су ствар Црне Горе и грађана Црне Горе", поручио је Николић.

Николић је образложио и да када је говорио о потреби да се представници српског народа укључе у власт у Црној Гори, није мислио на председничке изборе, већ на све нивое власти од месне заједнице до локалне самоуправе и надаље.

Упитан да ли своју изјаву да Срби у Црној Гори треба да изађу из опозиције, ипак види као мешање у унутрашња питања Црне Горе, будући да политички представници Срба актуелну власт у Црној Гори сматрају мафијашком, Николић је рекао да онај ко то мисли треба да уђе у власт, преузме функцију и са те позиције у јавности озбиљно разговара о сазнањима до којих је дошао.

Николић је, образлажући тај свој став, рекао и да странка коју је водио (СНС) док је била у опозицији није могла да предузме ништа у борби против корупције. Управо имајући у виду борбу против криминала, Срби у Црној Гори треба да уђу у власт, додао је Николић и још једном нагласио да му намера није да се меша у унутрашња питања у Црној Гори.

"Ја сам знао колико мафијаша има у Србији, али док нисам поставио Александра Вучића на место са кога то може да се утврди, нисам могао никога да оптужим и да одлучујем о томе шта ће да се дешава са њим", рекао је Николић.

Поподне се председник Николић састао и са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем који је рекао да му је драго због позитивног импулса побољшању односа и да би Србија и Црна Гора требало да буду пример сарадње у региону.

Црногорски премијер је истакао да простор за развој односа две земље постоји у сфери инфраструкуре, енергетике, економије, туризма...

Председник Николић је казао да су односи Србије и Црне Горе прошли кроз најтежу фазу и да даље могу да иду само узлазном путањом.

Црна Гора и Србија деле заједничке интересе

Црна Гора и Србија су посвећене развоју пријатељских и добросуседских односа, утемељеним на међусобном уважавању, јер деле заједничке интересе, саопштено је у Подгорици након разговора председника црногорског парламента Ранка Кривокапића и председника Србије Томислава Николића.

Кривокапић и Николић су, како је саопштено из Скупштине Црне Горе, истакли потребу даљег јачања политичког дијалога две државе.

Они су, како се наводи, указали на добру сарадњу Црне Горе и Србије у оквиру регионалних организација и иницијатива, као и на мултилатералном плану.

Кривокапић је рекао да је Црна Гора посвећена развоју пријатељских и добросуседских односа са Србијом, утемељеним на међусобном уважавању.

Председник Николић је, како је саопштено, истакао да Црна Гора и Србија деле заједничке интересе и логично је да буду упућене једна на другу.

Николић се током посете Црној Гори  састао и са лидером Нове српске демократије Андријом Мандићем и представницима Матице српске.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи