Краснићи изазива Тачија

Битка за примат у владајућој странци на Косову. Јакуп Краснићи жели да преузме лидерску позицију од Хашима Тачија. Фатмит Љимај чека исход борбе.

Председник косовске скупштине Јакуп Краснићи изјавио је да да неће иступити из владајуће Демократске партије Косова, најавивши борбу са онима који су деградирали странку.

Краснићи је листу "Зери" казао да са места генералног секретара, жели "да спасе странку" коју предводи Хашим Тачи.

Потврдивши да нема намеру да формира другу партију, Краснићи је говорио и о онима функционерима странке који га подржавају и страху осталих да јавно стану на његову страну.

"Знам да има појединаца у партји који очекују моју оставку али ми не пада на памет да то урадим", рекао је Краснићи, поновивши да ће остати ту где јесте и да ће се отворено супротставити онима који гуше демократију унутар ДПК.

Генерални секретар ДПК је навео да у партији има значајан број оних кој га подржавају али који се боје да јавно иступе.

"И онога дана када су посланици из ДПК напустили скупштинску салу било је међу њима оних који су се слагали са мојим мишљењем али су се бојали да не изгубе плату па због тога нису јавно иступили", рекао је Краснићи.

Он је рекао да је убеђен да ће страх полагано нестати код оних у партији који су уморни од тога да гледају шта се у њој дешава.

Краснићи намерава да се уколико, не буде имао подршку унутар партијских структура, обрати чланству и гласачима.

Краснићи је са потпредседником ДПК Фатмиром Љимајем најжешћи критичар актуелног стања у којем се партија налази и у којој главни органи нису заседали последњих годину И по дана.

Неслагање Краснићија и Љимаја са Тачијем задире и у друга актуелна збивања на Косову, попут приватизације и дијалога са Београдом.

Највеће разилажење Краснићија и Љимаја са једне и Тачија са друге стране догодило се ове недеље на скупштинском заседању посвећеном приватизацији друштвених предузећа на Косову.

Стајући у ред противника приватизације, углавном посланика опозиционих странака, Краснићи је отворено рекао да нити скупштина нити влада немају легитимитет да одлучују о крупним питањима, јер су у актуелном сазиву скројене покраденим гласовима на изборима.

Краснићи уназад годину дана указује да владајућом ДПК Хашим Тачи управља диктаторски, без нужних унутар страначких консултација, пре сваке одлуке владе И скупштине.

Љимај је кренуо у супростављање Тачију од пре две и по године када га овај није заштитио од оптужби Еулекс-а за корупцију док је био министар за телекомуникације, а потом и од оптужби за ратни злочин на Косову током сукоба 1998 И 1999. године.

Последњим иступима против Тачија, Краснићи и Љимај, иначе сва тројица блиски саборци из бивше Ослободилачке војске Косова, су се приближили опозицији, која упорно захтева одлазак актуелне владе.

Лидер најјаче опозиционе странке Демократског савеза Косова Иса Мустафа је због прекида последње седнице скупштине, оценио да се Косово налази у институционалној блокади.Мустафа је позвао Алијансу за будућност Косова, Алијансу ново Косово и Демократски савез Дарданије да се припреме да заједно изадђ на изборе.

"Не обраћам им се за превремене изборе већ се обраћам политичкој конфигурацији која ће даље да се развија на Косову. Сарађиваћемо са партијама десног центра као што су АБК, АНК и ДСД и друге. Са њима ћемо интензивирати сарадњу и понудићемо им могућност да заједнички делујемо на будућим изборима", појаснио је Мустафа.

Шеф ДСК је најавио и уклањање последњих препрека за промену изборног система, које захтевају Европска унија и остали утицајни чланови међународне заједнице, како се не би поновила изборна крадја од пре мање од две године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи