Читај ми!

Дачић: Подела Косова једино право решење

Подела Косова је једино право решење, рекао је премијер Ивица Дачић у интервјуу за словеначко Дело и нагласио да је то његов лични став. Мислим да је то најбрже, најбоље и најправедније решење прихватљиво за обе стране, рекао Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је у интервјуу словеначком листу Дело да је подела Косова једино право решење.

Српски премијер је нагласио да је реч о његовом личном ставу и да на њему не инсистира, јер "своје ставове не може наметати као оне које би прихватила цела Србија или међународна заједница."

"Још увек мислим да је то најбрже, најбоље и најправедније решење, које је прихватљиво како за Албанце тако и за Србе, јер уважава њихове легитимне интересе," рекао је председник владе Србије и додао да се "Влада, наравно, залаже за мирно решење и наставак дијалога између Београда и Приштине".

Дијалог би "према нашем мишљењу морао обухватити и политичка, а не само техничка питања", рекао је Дачић.

Премијер Србије је оценио и да независност Косова "не може бити потпуна уколико не буде сагласности и договора са Србијом".

"На крају крајева, Косово није чланица Уједињених нација, а Европска унија истрајава на решавању косовског питања. Када би та прича била завршена вероватно се њом не бисмо више бавили," рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да Београд жели да настави дијалог са Приштином на највишем политичком нивоу, да ће Влада заједно са председником државе формирати националну политику према Косову, као и да ЕУ мора да дефинише теме дијалога.

У интервјуу Делу, Дачић је, поред осталог поновио да ЕУ од Србије не очекује признање Косова.

"Са мном о таквом захтеву у Бриселу нико није разговарао ни званично ни незванично," рекао је Дачић и оценио да је потребно наћи решење "које би сачувало српске националне државне интересе на такав начин да Србији неће бити потребно признање Косова, као и њену европску перспективу."

"Постављање Србије пред дилему да, ако жели да уђе у ЕУ мора да призна независност Косова, веома је штетно јер јача ионако све присутније антиевропско расположење," закључује премијер Дачић.

Премијер Србије је рекао да га је словеначки премијер Јанез Јанша позвао да у новембру посети Словенију, као и да су двојица шефова влада телефоном разговарали и о продубљавању односа између две државе.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи