Читај ми!

Јовановић: Затворен круг 5. октобра

Овим петим октобром се затвара круг и то је прилика не да се растанемо, већ да преузмемо одговорност за све оно због чега 5. октобар изгледа као неостварен сан, рекао гостујући у емисији Око Чедомир Јовановић. Председник ЛДП-а каже да је влада бесциљна, али се слаже са одлучношћу коју показује да се избори са корупцијм и организованим криминалом.

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић сматра да се овог петог октобра затвара круг и да епоха која је почела конфузно, која је била епоха идеала, лицемерја и неискрености добија свој епилог у овом петом октобру.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

Јовановић сматра да је ово прилика не да се растанемо од свега што се догодило у последњих 12 година, већ да се за 5. октобар преузме одговорност зато што он, како наводи, изгледа као неостварен сан.

"Нисмо ми тог 5. октобра палили телвизију палили банку, ми смо желели да од Србије направимо пристојну земљу - не земљу којом ћемо ми царовати, већ земљу која ће сваким даном од онога што ради говорити сама о себи", каже Јовановић.

Председник ЛДП-а сматра да је Србија данас несрећна и дезоријентисана земља, као што је била и тада, "а ми нисмо исти људи".

Јовановић напомиње да се Европа не сме посматрати као столица коју добијамо уколико се одрекнемо Косова или зелено светло уколико омогућимо Параду поноса, већ као симбол једног живота на који свако од нас има право.

"Најсиромашнија европска земља, са највишом стопом инфлације, са највећим растом јавног дуга, са 70 одсто младих који своју будућност не везују за њу, са 50 одсто неписмених, са 1.000 школа без тоалета, не мисли да треба да жури у Европску унију. Да ли то значи да смо ми себе осудили на таворење у оваквом друштву зато што наши лидери нису способни да нам нешто више од тога понуде", пита Јовановић.

Европски послови

Каже да не бежи од одговорности да се земља уведе у Европску унију као политичар, родитељ, грађанин и да је цео живот посвећен циљевима Европа, какве је описивао и Зоран Ђинђић. Сматра да се у Европску унију не треба журити, али да се морају да урадити европски послови.

"Ми смо генерација која од Србије мора да направи земљу, а не да подвлачи црту и констатује да је један народ у овом простору нестао", наводи Јовановић.

Намеру Владе да Србију поведе у Европу Јовановић не види због начина избора гувернера и мерама које су спроведене у Народној банци Србије. Сматра да актуелна власт своје време троши да прикаже како је све у реду у односима три коалициона партнера, и напомиње да управо кад неко то покушава да докаже, то заправо није тако.

Јовановић сматра да актуелна влада покушава да убеди народ да је све у реду, а да заправо није тако. Објашњава да такав манир није постојао у ДОС-овој влади, чији је он члан био и да је неразумевање са Војиславом Коштуницом увек било отворено.

"То није био однос наше владе. Ми никад нисмо шминкали свој однос са Коштуницом. Он је био потпуно искрен и врло јасан. Међу нама су постојале политичке разлике, велике, дубоке, непремостиве политичке разлике", подсећа лидер ЛДП-а.

Истиче да Србија решење свог проблема треба да тражи у ширем европском контексту, а не као изолована земља, са, како каже, менталитетом шверцера, који би хтео европске паре, али не и европске вредности.

"Политичари који су сада на власти у предизборној кампањи обећавали су инвестиције од 100 милијарди, а за првих 60 дана Владе направили су дуг од милијарду и по евра", истиче Јовановић.

"Ја сам за то да се држава обрачуна са корупцијом и криминалом, али уколико желимо озбиљну борбу, то морају радити институције, тужилаштво, судови, али то не сме прерасти у међустраначки обрачун. Борба против корупције и криминала је толико важна, да о томе не треба уопште полемисати", истиче председник ЛДП-а.

Јовановић не мисли да је у опозицији потребно неко ритуално јединство и подсећа да су тражили јединство када се у Скупштини расправљало о ребалансу буџета. "Ми смо спремни за сарадњу опозиције, али не за јединство. Сарађиваћемо са онима који имају интересе за решавање проблема Србије", каже Јовановић.

Не желећи да коментарише дешавања у Демократској странци, јер како каже, то не треба да занима никога у Србији, наводи да са том странком ЛДП има неке сличности, али да постоје и неке велике разлике.

Јовановић сматра да је грешка због које Србија има велике проблеме избор погрешних политичара и погрешна политика која се водила, и док не схватимо и признамо грешку нећемо моћи да решимо неке од највећих проблема са којима се Србија суочава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи