Читај ми!

Без изненађења у Београду

Званичници Србије нису изненађени извештајем Европске комисије. Свесни да је Косово кључ за наставак интеграција, кажу да неће одустати од државних и националних интереса. ЕУ не жели други Кипар, поручују европски званичници инсистирајући на побољшању односа Београда и Приштине.

Српски званичници нису изненађени тиме што Европска комисија у извештају неће препоручити отварање преговора са Србијом о чланству у Унији и кажу да неће одустати од државних и националних интереса иако су свесни су да је Косово кључни услов за наставак евроинтеграција.

Представници Владе Србије делове извештаја Европске комисије који су се појавили у јавности оцењују као очекиване и реалне.

Потпредседница Владе за евроинтеграције Сузана Грубјешић каже да морамо имати у виду да је извештај пресек стања у року од годину дана у свим областима.

"Није било реално очекивати да у децембру добијемо датум преговора јер је прва половина године прошла у изборима, а затим два месеца у формирању владе", каже Грубјешићева.

Кључни услов, нормализацију односа са Приштином, Београд је тумачи као потребу да се дијалог настави и подигне на највиши ниво.

Саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић за РТС каже да се од Србије у дијалогу очекује компромис и одређени уступци, али Србија, наводи, неће одустати од државних и националних инетереса. Београд, међутим, очекује да и Приштина чини уступке.

Ђурић демантује написе медија да Брисел већ има осам принципа за преговоре. "Никаквих условљавања у погледу будућих разговора на високом политичком нивоу није било у нашим разговорима, то је медијска спекулација", тврди Ђурић.

Зашто је Унији важно побољшање односа Београда и Приштине, објашњава шеф Одбора за европске послове немачког Бундестага.

Одлука је саме земље да ли и када жели да приступи Европској унији. Ако жели у Унију, онда у то спадају и добросуседски односи са свим земљама.

"Ми не желимо други Кипар и зато конфликтне ситуације треба унапред решити, јер би то касније довело до потешкоћа. То је разлог зашто је Евопској унији и Немачкој стало да овде дође до решења", каже Гинтер Кирхбаум из Одбор за европске послове Бундестага.

Стални представник Европске уније у Београду каже да због изборног процеса није било много времена за напредак у одређеним областима, па је он изостао и по питањима заштите права мањина.

"Извештај комисије није ни позитиван ни негативан, то је извештај који даје слику о ситуацији у земљи. Али оно што је по мени битније, то је што ће у извештају бити наведено шта треба учинити у предстојећим месецима и шта очекујемо од нове Владе Србије", каже шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер.

Европски и српски званицници слажу се да Србија иде ка циљу. Први поручују да брзина зависи искљуциво од Србије, а други да до циља желе само уз оцување државних интереса.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи