Читај ми!

Кукан: Мораћете да прихватите Тачија

Известилац Европског парламента Едуард Кукан поручио да ће уколико приштинске власти предложе косовског премијера Хашима Тачија да води дијалог са Београдом, Србија морати да се суочи са тим. Он је рекао и да признање Косова у овом тренутку није услов за Србију на путу европских интеграција.

Уколико приштинске власти званично предложе косовског премијера Хашима Тачија да води дијалог са Београдом, Србија ће морати да се суочи са тим, поручио је у интервјуу Танјугу специјални известилац Европског парламента Едуард Кукан.

Он је такође рекао да признање независности Косова у овом тренутку није услов који се ставља пред Србију на путу европских интеграција.

"Нема званичног документа у коме се то тражи. У извештају Европске комисије о напретку то такође неће бити наведено. Оно што се сада тражи од вас је да нормализујете односе са Косовом, а не знам кад ћемо стићи до краја тог пута и шта ће бити на крају тог пута. Само ви и Косово ћете одлучити", рекао је Кукан.

Он је поновио да ће синтагма нормализација односа са Косовом бити јаснија након извештаја ЕК у коме ће, како су га уверили у Комисији, бити јасно истакнуто шта се у том смислу очекује од Србије.

Упитан да ли се на тој листи може наћи укидање такозваних паралених инситуција Србије на северу Косова и Метохије или чак потписивање споразума о нормализацији односа, што је део листе немачких захтева, Кукан је рекао да треба сачекати извештај.

"Не желим да спекулишем, то није за озбиљног политичара. Мишљење ЕК стиже за десет дана и хајде да га сачекамо. Искрено, нисам видео конкретан документ, нити шта значи нормализација, али уверени смо да ће у извештају то јасно бити речено", рекао је Кукан.

На питање може ли Србија да очекује позитиван извештај, Кукан је навео да је много времена изгубљено у кампањи и формирању институација и да ће тај извештај бити рефлексија свега тога.

"Извештај ће бити реалан и фер према вама. Мислим да ће сада бити важно да испуните нове ствари и начините нове кораке у будућности, почев од дијалога Београда и Приштине", рекао је Кукан.

Наставак дијалога је важан

Он је навео да је наставак дијалога на политичком нивоу важан корак, а на питање ко би требало да представља Србију у том дијалогу - истакао да је то искључиво унутрашње питање и одлука коју треба да донесу српске власти.

Кукан, међутим, сматра да ће - уколико се догоди да приштинска страна званично предложи Тачија за преговарача, што је за Србију неприхватљиво због сумњи изнетих у извештају Дика Марија да је косовски премијер умешан у трговину органима на Косову - Србија морати да се са тим суочи.

"Ако Тачија номинују косовске власти, то ће бити званично и тада ћете морати да се суочите са тим", поручио је Кукан.

Кукан је навео да датум за почетак преговора Србије о чланству са ЕУ зависи само од Србије, али да и званичници у нашој земљи говоре да није неопходно да се то догоди до краја ове године.

"Најважније је да се примене све реформе и испуне критеријуми ЕУ у потпуности и није важно да ли је децембар ове године или јул следеће. Ја само могу да подржим оно што говоре ваши званичници. Најважније је да будете спремни за будуће чланство. Ако нисте спремни, имаћете проблеме", упозирио је Кукан.

На питање како Србија треба да протумачи све активнију улогу Европског парламента и низ тешких порука које је земља добила од представника тог тела, а које се практично тичу питања која су у надлежности Европске комисије, Кукан је објаснио да је парламент увек активнији од комисије.

"ЕП је увек био подршка проширењу ЕУ. Питање будућности европског пута Србије је добрим делом у рукама чланова ЕП. Ми заиста желимо да будемо од помоћи. Увек је тако да је ЕП активнији од Комисије. ЕК треба више времена да донесе неку одлуку или препоруку и обично Европски парламент користи позитиван притисак како би помогао земљама које желе да постану чланице ЕУ", објаснио је Кукан.

Он је, међутим, нагласио да је ЕП потребна подршка Србије како би имао добре аргументе да инсистира у њемо име, који потврђују да ће српске власти испунити оно што се тражи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи