Читај ми!

Успешна недеља за српску дипломатију

Србија је протекле недеље у Уједињеним нацијама била међу највидљивијим делегацијама, рекао председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић. За Косово нема места у УН, а решење за статус Покрајине може се наћи само кроз преговоре Приштине са Београдом, поручује Јеремић.

Прва недеља дебате на 67. заседању Генералне скупштине Уједињених нација протекла је у знаку видљивости српске дипломатије, оценио је у интервјуу ФоНету председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић и нагласио да је протеклих дана разговарао са готово 100 званичника из свих крајева света.

"Председавали смо на начин на који многи нису веровали да ћемо имати капацитете и знања да то учинимо", истакао је Јеремић.

У свим разговорима, прецизирао је Јеремић, било је речи и о Србији, јер људи знају да долази из Србије и "свакога занима шта се тамо дешава".

"Добили смо подршку за циљеве нашег председавања и наше приоритете", рекао је Јеремић и најавио да већ од наредне недеље почиње њихова имплементација.

Према Јеремићевој оцени, Србија је протекле недеље у УН била међу највидљивијим делегацијама, "а можда и највидљивија као никада до сада".

"Уколико будемо сконцентрисани на приоритете, даћемо ново значење и нову снагу Генералној скупштини", предвидео је Јеремић.

"Ако се на крају српског председавања, по први пут у историји, кроз Генералну скупштину, формира механизам консултације групе економски најразвијених земаља и остатка света", објаснио је Јеремић, то јој дати "ново значење и нову снагу".

Јеремић је са страним званичницима разговарао и о томе како би Генерална скупштина могла да користи као место где се потврђује и гарантује мир.

"Када стране које имају било какав сукоб, дођу до договорног решења, не наметнутог, Генерална скупштина би", према речима Јеремића, "гласајући једногласно, могла да буде трајни гарант мира, што се до сада никада није десило".

"Имамо задатак и да предводимо сповођење у дело онога што је договорено на конференцији Рио+20", додао је Јеремић, "што вас ставља у ситуацију да имате са целим светом континуирану комуникацију у наредних 12 месеци".

"То су озбиљни задаци, то вас чини видљивим и даје вам велику прилику, али је, истовремено, и одговорност велика", оценио је Јеремић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи