Читај ми!

Тачи: Нема одвајања севера Косова

Хашим Тачи изјавио да никада неће допустити одвајање севера Косова. Судбина Срба на Косову и "чврсти стисак" Србије око севера Косова главни камен спотицања на релацији Беград-Приштина, сматра Тачи.

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да Косово и Србија "треба да нормализују односе", и нагласио да се "никада неће допустити одвајање северне енклаве у којој претежно живе Срби".

"Косово се определило за дијалог са Србијом, за нормализацију односа. Косово ће имати користи, Србија ће имати користи. То ће значити крај ере конфликта у региону и бржем процесу интеграције свих земаља у ЕУ", рекао је Тачи у интервјуу агенцији Асошиејтед прес.

Тачи је рекао да су судбина Срба на Косову и "чврсти стисак" Србије када је у питању север Косова главни камен спотицања на релацији Беград-Приштина.

Неки српски званичници предлажу поделу као најбоље решење за Косово, али Тачи је децидан да би прекрајање граница био опасан преседан за Балкан и да Срби са севера Косова треба да се интегришу у косовско друштво, наводи америчка агенција.

Тачи каже да је тај задатак додатно отежан, јер су "Срби са севера Косова били обмањивани од званичног Београда пуних 12 година да ће доћи до поделе".

Америчка агенција истиче да је други "камен спотицања" је извештај Дика Мартија, специјалног известиоца Савета Европе из 2010. године, у коме је оптужио припаднике Ослободилачке војске Косова, укључујући и Тачија, за убиство заробљених српских цивила током 90-их година прошлог века и продају њихових унутрашњих органа, што су званична Приштина и Тирана у више наврата негирала, истиче АП.

Тачи је, у интервјуу за АП, одбацио те оптужбе и оценио да је то "научна фантастика'', мада је признао су оне "нарушиле његову слику и слику Косова".

Корупција, организовани криминал, кријумчарење и висока стопа незапослености и даље су велики проблеми Косова, наводи америчка агенција.

"Ми смо радили веома напорно, али сам свестан да нам је потребно да урадимо више. Нас сада свет види као државу која нормално функционише", оцењује косовски премијер.

АП истиче да Косово има чланство у Међународном монетарном фонду и Светској банци, али да нема свој међународни телефонски позивни број, јер није чланица Уједињених нација.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи