Читај ми!

ДС без старатељства "пријатеља и саветника"

Демократска странка више никад не сме да буде под старатељством "уског круга пријатеља и саветника", који не сносе никакве последице после пораза на изборима, изјавио Драган Ђилас за недељник "Време". Одлука о кандидатури за председника странке после изјашњавања локалних одбора.

Заменик председника Демократске странке Драган Ђилас најавио је да ће одлуку о кандидатури за место председника те партије донети тек пошто одбори предложе кандидате, наводећи да ДС више никад не сме да буде под старатељством "уског круга пријатеља и саветника", који не сносе никакве последице када се изгуби на изборима.

Ђилас је, у интервјуу за нови број недељника Време, одбацио критике да нема идеологију и да ће странку отворити за утицај тајкуна, наводећи да су на исти начин својевремено критиковали и Зорана Ђинђића.

"Идеологија јесте скуп идеја и очекивања, али и акције, праксе и резултата. Половично схваћена идеологија не отвара радна места, не храни гладне и не унапређује друштво... Практично, Демократска странка и данас понавља стари сукоб, који постоји још од разлаза између Зорана Ђинђића и Драгољуба Мићуновића – а то је сукоб између председничке идеологије и премијерске праксе", рекао је Ђилас.

Потпредседник ДС-а је, такође, одбацио одговорност београдских демократа за пораз Бориса Тадића на председничким изборима, објашњавајући да су ти избори ствар личног односа кандидата и грађана, и није посао странке, већ кандидата, да бираче у што већем броју изведу на гласање.

"Ко је одговоран што је Томислав Николић данас председник Србије? Колика је одговорност Бориса Тадића, који сам каже да је помогао у Николићевом политичком профилисању? Па, супер му је помогао – да га победи!", истиче Ђилас. "Није посао председника Републике да помаже опозиционе партије у њиховом политичком профилисању, већ да води земљу, а ако је у исто време и председник ДС-а, да се бави њеним интересима".

Заменик председника Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да ће одлуку да ли ће се кандидовати за председника ДС-а донети тек када одбори кажу ко треба да буде кандидат за шефа партије.

Преговори о формирању Владе

Говорећи о преговорима за формирање Владе, Ђилас је рекао да се Председништво ДС-а састало 21. маја, дан пошто је Борис Тадић рекао да се повлачи и да је тада било више кандидата за премијера да би у једном тренутку људи, који нису чланови Председништва, попут Срђана Шапера, предложили Тадића.

"Пошто он то није одбио, Председништво га је подржало као свог председника и човека, који је освојио милион и по гласова да отпочне преговоре са СПС-ом о формирању Владе", истакао је Ђилас.

Ђилас је рекао да је тачно да је са Тадићем разговарао о месту премијера и да му је рекао да хоће да буде премијер, када премијер заиста буде премијер, али да не жели да буде председник Владе, а да је заиста не води, већ да служи за украс.

Није срамота ући у политику као ситуиран човек, већ је срамота обогатити се од политике, а не од рада, каже Ђилас и додаје да је "срамота када бављење политиком своди на прескакање социјалних степеница.

"Неки чланови ДС-а и свих осталих странака дали су свој допринос политици као бизнису", закључио је Ђилас.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи