Читај ми!

Састанак парламентараца Србије и ЕУ

Нова власт у Београду посвећена је евроинтеграцијама, пренели су представници парламента и Владе Србије на састанку са европским парламентарцима.

Представници владе и скупштине Србије су, на састанку са европским парламентарцима, нагласили посвећеност нових власти у Београду процесу евроинтеграција, најавивши напредак у свим областима реформи важним за напредак у приближавања Европској унији.

Председник скупштине Србије Небојша Стефановић је, отварајући шести састанак делегација Европског парламента и скупштине Србије, потврдио да је нова владајућа коалиција у Београду одлучна да остане на путу евроинтеграција, а да ће парламент законодавним активностима дати свој допринос том процесу.

Изразивши наду да ће парламент Литваније, последње државе ЕУ која то није учинила, у најскорије време ратификовати Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ, Стефановић је истакао да се унапред радује потоњем подизању сарадње српског и европског парламента на виши институционални ниво.

Стефановић је констатовао да су борба против криминала и корупције и јачање људских права најважнија достигнућа која Србија треба да достигне на путу ка отварању преговора са ЕУ, а у томе ће, како је истакао, незамењиву улогу имати и скупштина Србије.

Председавајући делегације Европског парламента за односе са југоисточном Европом Едвард Кукан констатовао је да су пролетос одржани избори и потоњи "непроблематични" пренос власти још један од доказа нивоа демократије у Србији.

"У будућности морамо да улажемо сталне напоре како би се створили услови за економски опоравак, реформу правосуђа, борбу против корупције и на крају успостављање трајне владавине закона. То је задатак садашње генерације политичара", поручио је Кукан.

"Када је реч о дијалогу са Приштином, време је да се одмах дела, јер одлагање неће бити никоме од користи, и важно је да ти разговори буду плодотворни и да се договорено спроведе", закључио је Кукан.

Србија остаје на европском путу

Председница скупштинског одбора за евроинтеграције Милица Делевић је констатовала да су у Србији, без обзира на промену власти, и изазови и спољнополитички приоритети остали мање-више непромењени.

"Циљ је остао неспоран, то је чланство у ЕУ, без обзира на промену политичких актера, и верујем да ће се власт и опозиција у будућности такмичити ко ће боље доприносити реформама и процесу евроинтеграција", рекла је Делевић.

Потпредседница Владе Србије задужена за евроинтеграције Сузана Грубјешић је, поздрављајући европске и српске парламентарце, поручила да је најважнији задатак владе да спроведе реформе које ће за последицу имати отварање преговора о чланству са ЕУ.

Грубјешић је изразила уверење да ће Европска комисија 10. октобра изаћи са објективним извештајем о напретку Србије у остваривању европских стандарда, који ће оставити отворна врата за њено даље приближавање ЕУ.

"Годинама смо настојали да евроинтеграције и решење косовског проблема буду два одвојена процеса, али нисмо у томе успели, јер евроинтегрције и питање Косова постали су испреплетени", рекла је Грубјешић.

Србија је, према њеним речима, исказала спремност за наставак техничког дијалога са Приштином, у којем предстоји разговор о тлекомуникацијама, чије је решење услов за добијање датума почетка преговора са ЕУ.

Посебне тешкоће Грубјешић у техничком дијалогу очекује када на дневни ред дође разговор о енергетици, а свеобухватно праведно и трајно решење за косовски проблем, како је истакла, моћи ће да се постигне покретањем политичког дијалога на вишем нивоу.

Када је реч о унутрашњем процесу реформи, Грубјешић је оценила да ће највећи изазов нове владе бити борба против корупције и организованог криминала, која се може спровести само побољшаним законским оквиром и његовом приеном.

Кандидатура дала сигнал инвеститорима

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер је, сумирајући утиске о процесу евроинтеграција у последњих неколико година, констатовао да је давање кандидатуре Србији отворило бројне области сарадње али и упутило важан сигнал инвеститорима и поруку да Србија напредује ка ЕУ и политичкој стабилности.

Србија, како је истакао, напредује и на пољу регионалних односа, а кораци које чине Хрватска и Црна Гора у евроинтеграцијама додатно потврђују да је проширење ЕУ жив процес.

"Видели смо да је Србија учинила много, дефинитивно се креће ка ЕУ, али на том путу мора да се анимира читаво друштво, укључујући НВО, јер на крају ће градјани бити ти који ће одлучити да ли ће и када Србија ући у ЕУ", рекао је Дежер.

Поново истичући да за Србију нема нових услова на путу ка ЕУ, Дежер је објаснио да се последњих месеци у захтевима није изашло из оквира критеријума из Копенхагена и услови које је дефинисао Еврпски савет у децембру прошле године.

Дежер се нашироко осврнуо на процес реформи у Србији, истичући да је владавина закона врховни и најважнији захтев ЕУ.

Он је био критичан према досадашњој реформи правосуђа, објаснивши да је новој влади потребна и нова стратегија која ће гарантовати враћање поверења грађана у правосудни систем.

"Потребна је и нова стратегија борбе против корупције, као и додатно ускладјивање са правним тековинама ЕУ, на чему смо спремни да сарадјујемо са властима Србије, како не би долазило до корака уназад", рекао је Дежер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи