Читај ми!

Захтев за оцену уставности Закона о буџету

Влада Војводине поднела предлог за оцену уставности спорног члана Закона о именама и допунама закона о буџетском систему. У образложењу предлога стоји да је спорна одредба члана Закона несагласна са Уставом Србије јер мимо уставне одредбе одређује основицу за утврђивање висине буџета Војводине.

Влада Војводине поднела је Уставном суду Србије предлог за оцену уставности спорног члана Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, саопштено је у Новом Саду након седнице покрајинске владе.

У образложењу предлога пише да је спорна одредба члана Закона несагласна са Уставом Србије јер, мимо уставне одредбе, одређује основицу за утврђивање висине, односно износа буџета Војводине.

Као основица за утврђивање висине буџета Војводине утврђена је одредба Устава Србије у којој се наводи да буџет Покрајине износи најмање седам одсто државног буџета Србије, с тим што се три седмине од буџета Војводине користи за финансирање капиталних расхода.

"Неспорно је да Устав Србије као основицу за утврђивање висине, односно износа буџета Војводине одређује сам буџет Србије", наводи се у саопштењу.

Одредбом Закона о буџетском систему одређено је, како је указано, да се као основица за висину буџета Војводине, користе расходи који се финансирају из пореских прихода републичког буџета.

"Сужавање основице за утврђивање обима буџета Војводине на 'расходе који се финансирају из пореских прихода' супротно је уставној одредби којом је јасно дефинисано да буџет Војводине износи најмање седам одсто буџета Србије, тако да није могуће различитим системима обрачуна повредити ову императивну уставну одредбу", оценила је Влада Војводине.

Додаје се да би се новом изменом основице за обрачун знатно смањио обим буџета Војводине и било би немогуће утврдити из којих извора и врста прихода и примања ће се поједини расходи и издаци финансирати.

"Постојећим дефинисањем основице за утврђивање обима буџета Војводине само министар финансија ће моћи да зна који део расхода и који део издатака ће се финансирати из пореских прихода", наводи се у саопштењу.

"У циљу смањења обима буџета Војводине теоретски је могуће све пореске приходе усмерити на издатке, а расходе финансирати из непореских и других прихода и тиме основицу покрајинског буџета свести на нулу, а да утврђени обим буџета Покрајине буде у складу са законом", упозорила је Влада Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи