Читај ми!

Сусрет Николић–Ештон: Мир за север Космета

Председник Србије Томислав Николић разговарао у Њујорку са са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон о Косову и европским интеграцијама. Почиње рад на српској платформи за преговоре и избор шефа тима. Ештонова представља ЕУ.

Председник Србије Томислав Николић, после сусрета са шефицом ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, најавио почетак рада на српској платформи и избор шефа тима за преговоре са Приштином.

Николић је потврдио да ће Ештонова бити представник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине и додао да Србија треба да одреди шефа тима на највишем могућем нивоу.

"Влада поводом тога треба да заседа и да одреди ко ће то да буде. Не бежим да будем то и ја, али то не би било у реду", рекао је Николић.

"Чим будемо дефинисали ставове, онда ће онај ко буде водио преговоре отићи у Брисел и не мислим да треба да тражимо много да бисмо то добили. Мислим да треба да напишемо шта желимо и да од тога не одустајемо", рекао је Николић након састанака са Кетрин Ештон у Њујорку.

Николић је истакао да му је Ештонова у разговору рекла да она не инсистира на признавању независности Косова.

Председник Николић је у говору пред Генералном скупштином УН рекао да се Србија залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, али без могућности да под било којим условима, експлицитно или имплицитно, призна независност Косова.

"Стигли смо до краја у испуњавању захтева за које смо видели да воде ка независности Косова и Метохије и више нећемо да начинимо ниједан корак у том правцу, а то сам рекао и на Генералној скупштини", рекао је Николић.

Он је, такође, рекао да је Србија привржена постизању трајног мира између Срба и Албанаца.

Николић је одбацио могућност да полазна основа будућег дијалога на високом нивоу са Приштином буде споразум о добросуседским односима са Косовом.

Он је рекао да може да буде "саговорник за добар живот на Косову, за мир, безбедност и инвестиције", али не и за то да се "једног дана буде сусед са Косовом".

Мир за грађане на северу Космета

Упитан да ли ће Влада Србије испунити захтев ЕУ за укидањем институција на северу Косова, Николић је рекао да би то било промовисање независности Косова што је, како је рекао, немогуће тражити од Владе.

Он је рекао да је видео озбиљну жељу Кетрин Ештон да Србија буде део Европске уније и да јој је пренео да Србија више ништа неће радити за ноћ или дан, пред неки одлучујући датум, као и да се односи са ЕУ стрпљиво граде.

Николић је рекао Кетрин Ештон и да ће Србија испунити оно што је договорила претходна влада јер жели да докаже да постоји континуитет у држави и да смена власти не значи промену државе.

Према његовим речима, са Ештоновом је договорено да се на северу Косова одмах обезбеди мир, безбедност и бољи живот за грађане.

Говорећи о безбедносној ситуацији на Косову, Николић је рекао да је НАТО једина заштита за Србе, али да је грађанима на Косову тешко да живе поред оклопних возила и знања да их је неко окупирао.

Николић је додао и да га је Ештонова уверила да односи Србије са другим државама не могу да буду угрожени јер жели да буде чланица ЕУ и нагласио да Србија неће запоставити односе према тим државама.

Председник Србије се данас, такође, сусрео са председником Тогоа Фауреом Гнасингбеом, а присуствовао је дододели одликовања бившем амбасадору Србије у Мађарској Дејану Шаховићу у мађарској мисији при УН, чиме је делегација Србије вечерас завршила четвородневни боравак у Њујорку.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи