Читај ми!

Формат и теме дијалога још нису познати

У овом тренутку нико на свету не зна какав ће бити формат дијалога са Приштином, ни шта ће бити теме, каже премијер Ивица Дачић. Србија уласком у дијалог ни на који начин неће признати независност Косова и Метохије, истакао Дачић. Премијер разговарао са делегацијом Европског парламента.

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да још није утврђен формат политичког дијалога са Приштином, нити које ће бити теме, јер то, како је рекао, "у овоме тренутку не зна нико на свету".

Међутим, како каже Дачић, Србија ће у нередних десет дана дефинисати стратегију преговора са Приштином.

Дачић је, на конференцији за новинаре после разговора са председавајућим делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едвардом Куканом, истакао да је једно, међутим, сигурно – да Србија уласком у тај дијалог ни на који начин неће признати независност Косова и Метохије.


"Сигурно је, ако желимо прави дијалог, да се онда мора разговарати и нека питања отварати. Овде и није толико битно да ли ће учествовати председник, премијер или неко други из Владе Србије. Суштина је да разговор не треба да буде натеривање Србије да призна Косово нити ми у томе желимо да учествујемо", рекао је Дачић.

Према његовим речима, ни европски преговарачи у овом тренутку немају јасну визију о формату дијалога. Премијер претпоставља да то неће бити разговори појединаца, већ делегација, али власти Србије ће о томе детаљније разговарати по повратку председника Томислава Николића из Њујорка.

"Сигурно је да ће се избећи свака злоупотреба разговора, у смислу да га ико може тумачити као признање независности КиМ. Усталом, ја сам већ седео за столом са (Хашимом) Тачијем на Савету безбедности УН и то није било признање независности", рекао је Дачић, одговарајући на питање да ли би био спреман да разговара са Тачијем.

ЕУ, како сматра Дачић, такође нема дефинисане ни теме будућег дијалога, јер је Бриселу у овом тренутку важније да се седне и разговара него о чему ће се разговарати, што, закључио је премијер, није баш најбоље решење. 

Датум преговора о чланству у ЕУ што пре  

Премијер Дачић рекао је да Србија жели да датум отпочињања преговора о чланству у ЕУ добије у децембру, али да од суштинске важности није обелодањивање када ће тај датум бити.

"За нас није најважније питање у ком месецу ћемо добити датум отпочињања преговора, већ да знамо шта треба да учинимо и да ће процес у који смо ушли неминовно довести до преговора, тако да није суштински важно да ли ће то бити у децембру или у првој половини следеће године", изјавио је Дачић после разговора са Едвардом Куканом.

Према Дачићевим речима, Србија је спремна да започне преговоре о чланству ЕУ и да очекује да ће се то догодити веома брзо како би досадашњи дуготрајан и мукотрпан рад био крунисан уласком у нову фазу евроинтегрција.

Србија је, како је објаснио премијер, спремна за пуну сарадњу са Европским парламентом и другим европским институцијама, усаглашавање законодавства са европским и стварање амбијента који би гарантово да се започети процеси заврше чланством у ЕУ.

Дачић је рекао да је европске парламентарце упознао са политичком и еконоском ситуацијом и циљевима нове владе, међу којима је кључни национални приорет чланство у ЕУ, због чега ће, како је објаснио, садашња влада наставити да остварује све неопходне критеријуме, укључујући Копенхашке критеријуме, унутрашње реформе и наставак дијалога са Приштином.

Кукан: Унија спремна за сарадњу са новим руководством

Шеф делегације Европског парламента Едуард Кукан поручио је да све институције Европске уније подржавају европску будућност Србије и да су спремне да сарађују са новим руководством у Србији.

"Ситуација у Србији после избора је другачија. Разговараћемо са многим новим партнерима и очекујемо конкретне и позитивне разговоре", рекао је Кукан.

Према његовим речима сви услови које би Србија требало да испуни за отварање преговора за чланство у Европској унији биће познати 10. октобра.

"За две недеље биће објављен извештај Евроске комисије о напредку Србије и у том извештају биће детаљно представљено шта Србија треба да испуни за даљи напредак у евроинтеграцијама. У том известају наци цете одговоре на многа васа питања", каже Кукан. 

Европски парламентарац рекао је да му је Дачић на отворен начин изнео ставове о ситуацији у Србији и визију будућег пута Србије.

"Премијер Србије нас је уверио да је садашње руководство опредељено за европску будућност. Ту врсту будућности у потпуности подржава Европска унија и све европске институције су спремне да сарађују са новим руководством Србије", истакао је словачки посланик који у Европском парламенту предводи групу 'Пријатељи Србије'.

Према његовим речима, успешно спровођење кључних питања, међу којима су борба против корупције и организованог криминала, реформа правосуђа и наставак дијалога Београда и Приштине, од кључног је значаја и на основу успеха и оствареног напретка Европски савет одредиће датум за почетак преговора.

Делегација Европског парламента накнадно се састала и са представницима Скупштине Србије. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи