Читај ми!

Скупштина, гледање у туђу чашу

Жустра полемика премијера Ивица Дачића, лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића и посланика ДСС-а Милоша Јовановића обележила седницу Скупштине Србије, на којој су, као и сваког првог четвртка у месецу, посланици пропитивали представнике Владе.

19.10 - Завршена посебна седница резервисана за посланичка питања представницима Владе Србије.

18.15 - Посланик ДСС-а Милош Јовановић рекао је, обраћајући се премијеру Ивици Дачићу, да би било добро кад би Србија имала премијера који не конзумира алкохол. "Они који ме добро познају знају да никад нисам био пијан и да не конзумирам алкохол", одговорио је Дачић.

17.45 - Полемика премијера Ивице Дачића и посланика Чедомира Јовановића (ЛДП) о одржавању Параде поноса 6. октобра. 

17.12 - Премијер Ивица Дачић одговорио Чедомиру Јовановићу да Влада води јединствену политику и да су све одлуке на седницама донете једногласно.

17.10 - Посланик Чедомир Јовановић (ЛДП) упитао премијера Ивицу Дачића шта је циљ његове владе, додајући да она не постоји јер министри воде своју политику.

16.32 - Посланик Олена Папуга (ЛСВ) питала је зашто је донета уредба о забрани извоза сунцокрета, соје и шећерне репе. Министар Горан Кнежевић одговара да су мере донете да би се нормализовало снабдевање тржишта. 

16.20 - Почела посебна седница на којој посланици постављају питања представницима Владе.

Полемика посланика Демократске странке Србије Милоша Јовановића и премијера Ивице Дачића о томе да ли је признање независнсти Косова услов да Србија уђе у ЕУ, обележила је седницу парламента на којој су посланици постављали питања члановима владе.

Јовановић је од Дачића тражио одговор како ће се влада одредити према чињеници да мора, како је рекао, да бира Косово или ЕУ.

"Да ли мислите да ће Европска унија дозволити Србији да постане њена чланица, а да не призна Косово. Доста је са лажима, извините се српском народу", поручио је Јовановић Дачићу који је поновио да Србија никада неће признати независност јужне покрајине.

Дачић је истакао да "између ЕУ и Косова, Србија никада неће изабрати ЕУ".

"Нама је Србија најважнија, треба да учинимо све да нам се не поткраде таква дилема. Ми водимо политику да избегнемо такву врсту дилеме, да избегнемо решења које ће довести Србију пред такву дилему", рекао је Дачић.

Премијер је истакао да нова влада није издајничка, али и да неће Србију гурати у узалудна жртвовања. 

Премијер је одбацио критике посланика Милоша Јовановића да је "пијан држао несувисле говоре у ситне сате у парламенту", рекавши да сви који га познају знају да не конзумира алкохол.

"Волели бисмо да имамо премијера достојног функције председника владе, који не иде по мишљење у Брисел, који мало мање пије виски и ред бул, пева, и који у ситне сате, у недоба, говори несувисло у Скупштини и држи неповезане говоре", рекао је Јовановић.

Дачић је на седници на којој посланици постављају питања члановима владе рекао да сви који га добро познају, а међу њима је и лидер ДСС Војислав Коштуница, знају да није био пијан и да не конзумира алкохол.

"Ако мислите да је пијан или луд свако ко мисли да Србија треба да уђе у ЕУ, онда је цела Србија полупијана или полулуда. Треба да вас је срамота јер много тога знам о вашој партији, вашим склоностима и кућним љубимцима, алкохолу и неалкохолу, о свему, и никада о томе нисам говорио", рекао је Дачић.

Жустра полемика око Параде поноса

Премијер Србије Ивица Дачић одбацио је примедбе шефа посланичке групе ЛДП-а Чедомира Јовановића да влада нема политику, да угрожава националне и државне интересе и нагласио да једногласно доношење одллука на седницама указује да у њој нема сукоба.

"Влада је задужена да води унутрашњу и спољну политку, ако је то потребно, а министар води рачуна о својој области. У влади није било ниједне тачке која није усвојена једногалсно, што не значи да је квалитет рада висок, већ да у влади нема сукоба", рекао је Дачић.

Шеф посланичке групе ЛДП-а је упитао шта је циљ владе, јер је Дачићева влада "за два месеца водила политику која је демантовала све што је рекао у екпозеу".

Јовановић је упитао Дачића шта ће се догодити 6. октобра, алудирајући на заказану Параду поноса, и да ли ће се Београд претворити у ратну зону као што је то био случај пре неколико година.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да влада није разматрала питање одржавања геј параде у Београду, али да ће бити донета одлука која подразумева одговорност.

Дачић је на седници парламента, на којој посланици постављају питања члановима владе, поновио да одржавање геј параде није услов за улазак Србије у ЕУ, додавши да није приметио да је "прајд" одржан на Цетињу, иако је Црна Гора одмакла даље од Србије у европским интеграциајма, у Сарајеву или у, како је рекао, мезимчету ЕУ - Приштини.

"Ниједна манифестација се не одобрава, већ само забрањује, а да ли ће бити параде, одлучићемо у наредним данима", рекао је Дачић и оценио да највећи број грађана не подржава тај догађај.

Премијер је нагласио да свака претња насиљем не може да се толерише и упитао ко даје за право било којој другој организацији да се нешто може или не може одржати у Београду.

Динкић: У октобру позив за пријаву имовине

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је најавио да ће у октобру бити објављен позив грађанима да пријаве своју покретну и непокретну имовину, да би се видело ко има непријављене велике виле и имања, која ће бити опорезована одговарајућом стопом.

"Објавићемо пореску основицу за имовину изнад које се плаћа већи порез на имовину и та мера владе сигурно неће бити усмерена на грађане са ниским примањима", објаснио је Динкић.

Динкић је истакао и да је Србија данас успела да прода еврообвезнице по веома повољним условима.

"Данашњи услови продаје су повољнији од оних који је постигла претходна влада када је продала милијарду долара у еврообвезницама на иностраном тржишту", рекао је министар.

Динкић је, одговарајући на питање шефа посланичке групе ЛДП-а, рекао да је нетачан податак да се ова влада задужила већ за 500 милиона евра, већ је тачна цифра од 140 милиона евра.

Кнежевић: Мере забране увоза неизбежне

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Олена Папуга питала је зашто је донета уредба о забрани извоза сунцокрета, соје и шећерне репе.  

Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је да су те мере биле неизбежне да би се обезбедила боља снадбевеност тржишта. 

"Влада Србије не води рачуна о интересима неких појединаца и група, већ искључиво грађана", рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, основни разлог за забрану извоза, која ће трајати до 31. децембра, био је слабији род сунцокрета, соје и шећерне репе због велике суше.

"Род шећерне репе је за 30 одсто мањи, а соје и сунцокрета за по 20 одсто и сматрали смо да ће забрана извоза довести до већег искоришћења прерађивачких капацитета и бољег снадбевања тржишта", рекао је Кнежевић.

Он је тако одговорио на питање посланице Папуге, уместо министра трговине Расима Љаића којем је питање било постављено, јер је његов министарство донело уредбу о забрани извоза.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић није у могућности да присуствује седници Скупштине на којој ће посланици постављати питања, наводи се у обавештењу које је Влада послала парламенту.

Како је навела Влада, седници парламента неће присуствовати ни потпредседник владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић, министар спољних послова Иван Мркић, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић и министар без портфеља Сулејамн Угљанин.

Посланици су данас завршили расправу о амандманима на измене Закона о високом образовању и након завршетка посебне седнице гласаће о том закону и потврђивању неколико међудржавних споразума.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи