Читај ми!

Расправа о амандманима

Посланици завршили расправу о амандманима на предложене измене Закона о високом образовању. Законом се купује мир студената само ове године, сматра део опозиције. Од 16 часова посланици су пропитивали чланове Владе, после чега се гласало о предложеном закону и међудржавним споразумима.

19.37 - Завршена ванредна седница Скупштине. Усвојени амандмани на измене Закона о високом образовању које је предложила Влада Србије. 

19.22 - Настављена седница Скупштине Србије, гласањем о амандманима на измене Закона о високом образовању.

14.38 - Закључена расправа о изменама Закона о високом образовању. Гласање вечерас после 19 часова.

12.30 - Полемика посланика ЛДП-а, ДСС-а и ресорног министра о равноправности полова, односно заступљености жена у студентским телима.

10.47 - Почела расправа о амандманима на измене Закона о високом образовању. 

10.13 - На почетку заседања посланици постављају питања представницима власти, као сваког уторка и четвртка. 

Скупштина Србије завршила је претрес амандмана на предложене измене Закона о високом образовању, које предвиђају да се ове, али и следеће академске године задржи шест испитних рокова, наредне повећа број неопходних бодова, а тек треће године смањи број испитних рокова.

Посланици су после постављања питања представницима Владе, као сваког последњег четвртка у месецу, почели са гласањем о амандманима.

Усвајањем измена и допуна Закона о високом образовању биће омогућено да студенти који су у школској 2011/2012. години освојили 48 бодова упишу наредну годину.

Како је предвиђено изменама, студент може да се и у школској 2012/2013. години финансира из буџета, ако у школској 2011/2012. години оствари најмање 48 бодова, односно ако у школској 2012/2013. години оствари најмање 50 бодова.

Суштина измена је, како је ресорни министар Жарко Обрадовић, да се што већем броју студената омогући да се са утврђеним бројем бодова упишу у наредну годину студија.

Део опозиционих странака оценио је да је ресорно министарство само ове године купило мир студената, а да ће већ следеће године доћи до њиховог незадовољства, посебно због смањење броја испитних рокова.

Изменама закона предвиђено је постепено смањивање броја испитних рокова од следеће године са шест, на пет, а потом и на четири, а ЛДП сматра да број испитних рокова не треба смањивати у наредном периоду пре него што се достигну стандарди.

Посланици те партије оценили су да је тим предлогом министарство обезбедило мир студената ове године и да су проблем одложили само на годину дана.

"Студенти ће вероватно бити задовољни само ове године, а већ следеће незадовољни и доћи ћемо у ситуацију да ћемо поново морати да мењамо закон", рекао је Кенан Хајдаревић из ЛДП-а.

Један број опозиционих посланика полемисао је са министром Жарко Обрадовићем око уписа Конференције унивезитета у судски регистар, будући да они сматрају да то отвара могућност већег утицаја државе, па и политичких странака на њену аутономију, што је министар негирао.

Посланици су потврдили споразуме Владе Србије и Владе Италије о међусобном признавању замене возачких дозвола и Србије и Словачке о социјалној сигурности.

Такође, потврђени су и Споразум Србије и Аустрије о социјалној сигурности и Споразум Србије и Босне и Херцеговине о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама.

Полемика о равноправности полова

У појединим моментима полемика је довела и до дебате о равноправности полова, односно заступљености жена у студентским телима.

Посланици ЛДП и ДСС изразили су бојазан да ће упис Студентске конференције универзитета у судски регистар довести до тога да та организација постане државна и отворити могућност разних утицаја на ту организацију, па и политичких.

Тако је посланик ЛДП Миљенко Дерета рекао да се у различитим студентским организацијама води борба између предстсвника политичких партија и оних који себе сматрају аутентичним представницима студената ослобођених партијских утицаја.

Дерета је навео и да је индикативно то што је од 19 представника Београдског универзитета у Конференцији 18 мушкараца и само једна девојка, што није случај код представника неких приватних универзитета а то није у складу са политиком државе о родној равноправности.

И посланица ДСС Донка Бановић сматра да тај пример показује да нешто није у реду и да они нису баш независни колико би хтели да буду.

Министар Обрадовић је на те опаске одговорио питањем какве везе са њиховом аутономијом има то што је (у Конференцији) 18 мушкараца, а једна девојка.

Посланица ДСС Донка Бановић је на то указала да се број жена у републичком парламенту повећао у овом сазиву због прописа да 30 одсто кандидата на изборним листама морају да буду жене.

"Тиме је највише законодавно тело добило 80 веома способних и лепих жена, које су оплемениле овај дом, рекла је она, додајући да би било добро када би и друга тела и организације поштовале тај принцип.

Да однос мушко-женских снага у Конференцији није небитан са становишта уплива политике она је образложила тиме да су у политици "углавном мушкарци јачи.

Посланичка питања  

Посланици су искористили право да на почетку седнице упуте питања представницима Владе, а интересовали су се између осталог за истрагу у појединим предузећима, Косово и Метохију и ТВ претплату.

Посланик ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да је именовани вршилац дужности директора компаније "Телеком Србија" Предраг Ћулибрк, 10 дана уочи мајских избора, постао члан ДС-а и питала је Владу Србије да ли је упозната са тим и да ли то подразумева заустављање истрага "које би могле и требало да буду спроведене у тој компанији". 

Посланик ЛДП-а Зоран Остојић рекао је да је нова влада "наставила политику претходне тако што даје противречне изјаве о Косову и Метохији и залуђује народ". Питао је зашто се не поштује уредба владе која прописује режим преласка линије.

Посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић питао је Владу Србије шта ће се десити са ТВ претпалтом за јавни сервис Србије и шта је стратегија Министарства за културу и информисање у погледу будућности и функционисања јавног сервиса.

"Постављам питање равноправности грађана, да ли су у праву они који редовно плаћају ТВ претплату или они који је не плаћају", питао је Маркићевић.

Милисав Петронијевић из СПС-а упитао шта се дешава са предузећем "Минел" Младеновац која је, као је навео, добро пословала до приватизације, а сада је у потешкоћама.

Посланица Народне партије Маја Гојковић питала је када ће бити готова стратегија развоја културе Србије.

Посланик Демократске странке Миодраг Стојковић подсетио је да је Србија добила средства за изградњу банке матичних ћелија и питао када ће изградња почети.

Скупштина Србије је констатовала оставку посланика Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи