Читај ми!

Радне групе ускоро о прелазима

Радне групе Београда, Приштине и Брисела за две до три недеље ће расправљати о примени споразума о прелазима, најавио Дејан Павићевић.

Дејан Павићевић, кога је Влада Србије задужила за техничке преговоре с Приштином, најавио је да би први састанак радних група Београда, Приштине и Брисела, задужених за примену споразума о интегрисаном управљању административним прелазима, могао да почне за две до три недеље.

Павићевић је агенцији Бета рекао да је у Бриселу договорено да се технички разговори наставе и формирају радне групе.

"Влада Србије ће формирати радну групу коју ће чинити експерти свих релевантних ресорних области - министарстава. Група ће утврдити јасну стратегију како ће се водити сами разговори и очекујемо да они почну за две недеље до 20 дана", навео је Павићевић.

Према његовим речима, тимови ће бити на више нивоа - политичком, експертском, ресорним нивоима.

"То зависи од тога како ће се показати да је најсврсисходније водити разговоре", навео је Павићевић и додао да као човек задужен за техничке преговоре са Приштином очекује да ће бити део тог тима. Брисел има тим, питање је само кадровских решења, ситуација је иста, мислим, и у Приштини, додао је Дејан Павићевић.

Павићевић је раније најавио да ће та радна група, између осталог настојати да ублажи делове споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) који, како је оценио, "нису ни мало повољни" за Србију, и учини их прихватљивијим инсистирањем на извршој улози Еулекса.

Павићевић демантује Стефановића

Павићевић је демантовао наводе бившег шефа преговарачког тима Борислава Стефановића да су настојања тима да издејствује извршну улогу Еулекса на прелазима непотребна, јер је то договорено споразумом постигнутим у Бриселу у фебруару ове године.

"То да ће Еулекс имати извршну власт није договорено споразумом нити је потврђено на било какав други начин. Немамо јасну потврду о томе, иако је то (извршна улога Еулекса) био наш захтев", истакао је Павићевић.

Павићевић је указао да постоји изјава Еулекса да ће се о улози мисије у реализацији споразума тек разговарати. "Споразум је дефинисан тако да се из њега то не види, а Еулекс се до сада није обавезао да ће вршити извршну функцију на прелазима", навео је Павићевић.

Дејан Павићевић је подсетио да је сада на председнику Србије Томиславу Николићу најтежи посао - "да преговара о преговорима", тако да ће након његовог сутрашњег разговора у Њујорку са високом представницом ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон слика о формату и почетку разговора Београда и Приштине бити јаснија.

Делегације Београда и Приштине постигле су 24. фебруара у Бриселу договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима. Након тог споразума био је отворен пут да Србија неколико дана касније добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Споразум, између осталог, подразумева и присуство косовских цариника и полиције на прелазима Брњак и Јариње, на северу Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи