Читај ми!

Дачић са Кирбијем

Политики односи Србије и САД не могу ометати даљи развој економских односа двеју земаља, сагласили се премијер Ивица Дачић и амбасадор САД Мајкл Кирби. Сви инвеститори, било да су амерички, руски, европски или кинески, желе бољу пословну климу у Србији, истакао амерички амбасадор.

На пословном ручку Америчке привредне коморе у Србији премијер Србије Ивица Дачић и амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби констатовали су да политички односи две земље нису лоши и поручили да они не могу бити препрека даљем развоју економских односа Србије и Америка, јер за то постоји велики простор.

Кирби је при том истакао да би сви инвеститори, било да су амерички, руски, европски или кинески, желели бољу пословну климу у Србији.

Упитан да ли је, после реакције Вашингтона на Дачићеву најаву да је подела Косова најбоље решење и имајући у виду политичке односе који у том смислу нису идеални, могуће да се економски односи развијају, Кирби је поручио да те ствари не треба повезивати.

"Односи нису лоши као што их описујете а амерички инвеститори гледају инвестициону климу и исплативост улагања и зато мислиим да не треба повезивати једно и друго", рекао је Кирби.

Он је поновио да је Косово тешко питање и да лидери са обе стране Атлантика широм Европе па и у региону Западног Балкана треба да виде како можемо да се померимо ка томе да Србија има нормализоване односе са Косовом.

"Мислим да је будућност Србије у целини као и њена економска будућност у томе да постане чланица Европске уније и у том контексту се поставља косовско питање", рекао је Кирби. Он је додао да је један од његових задатака као новог амбасадора да разреши тако тешка питања која се постављају и помогне колико може.

Као позитивну ствар истакао је то што и премијер увиђа да економска ситуација мора да се промени и да стране компаније могу да допринесу решавању тешког питања незапослености. "Потребно је имати и америчке и европске и кинеске и руске инвеститоре а сви би они желели бољу пословну климу у Србији", истакао је Кирби.

Дачић је такође истакао да политички односи нису лоши и да не могу бити препрека економским односима. Он је указао да Србија и САД имају различите ставове о појединим питањима, али да се у погледу начина њиховог решавања ставови две стране не разликује.

"Слажемо се да проблеме треба решавати мирним путем. Наша политика остаје иста - Европски пут и наставак дијалога Београда и Приштине, али сам сигуран да би могло да дође до унапређења економских односа", рекао је Дачић. Он је истакао и да се ни Кина и Америка или ЕУ и Америка не слажу по свим питањима, а да су највећи спољнотрговински партнери.

Кирби је истакао да не види велике спољнополитичке проблеме Србије и САД и да влада има коректне односе са том земљом и као пример навео да је већ на аеродрому када је стигао у Србију поручио да се радује сарадњи са председником Србије Томиславом Николићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи