Читај ми!

Дрецун: Могућа корекција договора

Србија би се суочила са тешким последицама уколико не би прихватила договоре о Косову које је претходна власт направила, каже Милован Дрецун. Председник парламентарног Одбора за Косово и Метохију навео је да Србија не признаје сецесију и ту се отвара простор да се изврши корекција споразума.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, Милован Дрецун рекао је да би се Влада суочила са веома тешким последицама уколико не би прихватила договоре претходне власти о Косову, али да то не значи да не треба покушати поправити те протоколе.

"Постоји маневарски простор где Београд може да настоји да изврши корекцију неких елемената који су договорени, посебно о питању интегрисаног управљања - да ли административним прелазима или границама, односно код тог постављања једног заједничког пункта", рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Председник Одбора за Косово и Метохију је навео да је проблематично само присуство цариника које би на прелазима поставила Приштина јер се они понашају, како је оценио, као да раде у "име самопроглашене албанске државе на Космету".

"Србија не признаје ту насилну сецесију и ту се и отвара простор за снажно деловање наше дипломатије и политичара да се ту изврши корекција и умање се негативне последице онога што је договорила претходна власт", навео је Дрецун.

По његовим речима, озбиљна држава не може да прави дисконтинуитет у међународном деловању јер међународни споразуми важе "као константа", без обзира на промену власти у некој држави.

По његовим речима, када се постигне политички договор, може се брзо обавити и технички део.

"Ако се договори да ли ће бити царина под патронатом Еулекса или ће ту бити и такозвани цариници из Приштине, то технички није тешко реализовати. То не захтева много времена", навео је Дрецун.

Према његовој оцени став опозиције према питању Косова је неозбиљан.

"Председник Србије Томислав Николић је у говору у УН дефинисао најважније одредбе платформе и рекао је да Србија неће ни експлицитно, ни имплицитно признати једнострану независност Косова", навео је Дрецун.

По његовим речима, из говора Николића може се закључити да ће Србија покушати да "релаксира ситуацију" јер су настављени притисци међународне заједнице.

Додао је да опозиција нема ни моралног оправдања, ни аргумената да критикује јер је прошло једва два месеца од формирања нове владе.

"Ово су последњи покушаји ЕУ и САД да притисцима и интензивном кампањом натерају Београд да де факто призна независност косова. После тога више на располагању немају ништа и косовски проблем улази у фазу замрзнутог конфликта који ће се можда решити, мој је став, на некој међународној конференцији", рекао је председник скупштинског одбора.

На питање да ли би званичници Србије могли да разговарају са премијером Косова Хашимом Тачијем који се у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија наводи као врх организације која је трговала органима отетих Срба, Дрецун је истакао да би било неморално тражити то од Београда.

"Видео сам образложење званичника САД који каже да Тачи није осуђен за неко кривично дело, али то што он није осуђен, заслужне су управо САД и Велика Британија и неке друге земље", навео је Дрецун.

Према његовим речима вођа Ал Каиде, кога су убили амерички војници, није био осуђен, али САД нису разговарале са њим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи