Читај ми!

Влада Војводине тражи оцену уставности

Незадовољна начином финансирања војвођанска Влада одлучила је да затражи оцену уставности Закона о буџетском систему. Бојан Пајтић најављује борбу свим политичким и правним средствима, док премијер Србије одговара да је потребно наћи решење које уважава и реалност у којој се земља налази и захтеве Покрајине.

Влада Војводине одлучила је да тражи оцену уставности измена Закона о буџетском систему. Јуче усвојеним законом је, сматрају, прекршен Устав, који гарантује Покрајини добитак од седам одсто буџета Србије.

Тумачење спорног члана Устава довело је до сукоба републичке и покрајинске власти. Устав предвиђа да Војводина добије најмање седам одсто републичког буџета, али не прецизира да ли је реч о приходној или расходној страни.

Јуче усвојеним изменама Закона о буџетском систему одлучено је да северна покрајина добија седам одсто прихода. Како је Србија у дефициту, што значи да су расходи већи. Војвођани тврде да су оштећени. Покрајински премијер рачуна са преко девет милијарди динара годишње.

Председник покрајинске Владе Бојан Пајтић каже да би овим решењем грађани Војводине губили два и по ургентна центра годишње.

"То је губитак који не можемо да дозволимо нити ћемо преко тога прећи. Дакле, користићемо сва правна и политичка средства да се оспори оваква одреда закона", каже Пајтић.

Потпредседник војвођанске владе Горан Јешић каже да је покрајинска влада одлучила да затражи оцену уставности Закона о буџетском систему.

"Очекујемо да Уставни суд Србије заштити права Војводине у случају буџета", рекао је Јешић после седнице покрајинске владе, напомињући да је као прву ванредну тачку дневног реда влада уврстила разматрање тог питања.

Дачић: Пронаћи компромисно решење

Премијер Ивица Дачић објаснио је да је раније било лако да се постигне договор о финансирању јер је власт на републичком и покрајинском нивоу била иста.

Он се, каже, није бавио процентима, али ће разговарати са министром финансија и привреде Млађаном Динкићем о томе јесу ли примедбе Војвођана основане.

"Желим са војвођанским властима да разговарам да примедбе и питања која постоје због разлика власти на републичком и покрајинском нивоу не би биле повод да се угрожава стабилност у земљи", истакао је Дачић.

Према његовим речима, треба показати зрелост и јединство, а, како каже, ова Влада сигурно неће укидати аутономију Војводине исто као и статут Војводине који је донела Народна скупштина.

Из Министарства финансија кажу да су претходних дана објашњавали да Војвођани нису оштећени, те да ће добијати седам одсто остварених пореских прихода. Како кажу, ти приходи су најизвеснији, а биће и већи због повећања ПДВ-а са 18 на 20 одсто.

Тако је државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић оценио да измене Закона о буџетском систему јасно уређују питање трансфера средстава у вези са Војводинином.

"Министарство сматра да смо први пут дошли до јасног уређења трансферних средстава у вези са Војводином", рекао је Сенић и додао да је изменом Закона Министарство понудило јасно решење и везало расходе за предвидиве пореске приходе.

"Као што је познато свима, и самом председнику војвођанске владе, у протеклих неколико година увек је, приликом усвајања буџета, владао неспоразум, а некад и хаос, о томе шта припада Војводини. На основу чега, колико, шта је основ, шта иде за капиталне инвестиције", рекао је Сенић.

"Чини ми се да први пут и у области трансферских средстава покушавамо да уредимо систем да приходи буџета буду јасни да сви остали корисници који зависе од нашег буџета могу средњорочно и дугорочно да планирају своје буџете", истакао је Сенић.

Према његовим речима, Министарство је овим решењима направило корак напред.

Сенић је рекао да је Министарство спремно за сваку врсту разговора и аргумената, али не и за политичке претње и уцене и речник који не приличи нормалној комуникацији, а који се, како је навео, могао чути претходних неколико дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи