Читај ми!

Вучић: Више војника у мировним мисијама

Велика је част што српски војници помажу одржању мира на Кипру, рекао министар одбране Александар Вучић на састанку са шефицом Мисије Уједињених нација на Кипру Лизом Бутенхајм. Вучић је уверен да ће Србија повећати број војника у мировним операцијама.

Ппотпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић рекао је током сусрета са шефицом мисије Уједињених нација на Кипру Лизом Бутенхајм да се нада да ће Србија повећати број војника у мировним мисијама Уједињених нација.

Вучић је, како се наводи у саопштењу Министарства одбране, навео да је велика част што српски војници помажу одржању мира на Кипру. Он је рекао да је поносан што на острву сви високо цене припаднике српске војске.

"Поносни смо на нашу историју, а војска је велики део те историје", изјавио је министар.

Вучић је захвалио за помоћ коју Мисија Уједињених нација пружа српским војницима на Кипру.

Лиза Бутенхајм рекла је да је изузетно задовољна што су српски војници део Мисије, нагласивши да су врло професионални, добро припремљени и под добром командом.

"Кипарско питање је нерешен проблем и циљ наше Мисије је да помогнемо Кипранима да реше ову ситуацију", навела је она.

У мировној операцији Уједињених нација UNFICYP на Кипру тренутно учествује 46 припадника Војске Србије. Сви војници из Србије упућени су у редовне активности у оквиру својих јединица. Они су ангажовани на задацима надгледања линије раздвајања, спречавања обнове непријатељстава, пружања подршке у спровођењу хуманитарних операција и успостављању и одржавању владавине права.

Вучић je посетио и припаднике Војске Србије, који су у мисији Уједињених нација у бази 126 "Стефан Немања" на Кипру и истакао да је задовољан што војници поносно носе српску тробојку и на најбољи могући начин представљају Србију.

"Задовољан сам што су ми кипарски министар одбране и шефица мисије УН на Кипру рекли да су наши војници међу најбољима, да обављају посао у складу са правилима службе, у складу са потребама становништва не мешајући се у политику", рекао је Вучић, саопштило је Министарство одбране.

Вучић је истакао да су припадници Војске Србије показали висок степен припремљености и обучености и оценио да то у великој мери подиже углед Србије у свету.

Потпредседник Владе и министар одбране јуче је започео тродневну посету Кипру током које ће разговарати са шест министара одбрана држава чланица Европске уније о војно-економској сарадњи.

Вучић ће на неформалном сусрету министара одбране земаља ЕУ, који је у уторак почео у Никозији, имати серију билатералних сусрета укључујући и састанак са двојицом колега из земља кандидата за чланство у Унији.

Том приликом биће представљени спољнополитички циљеви и тренутно стање процеса интеграције Србије у ЕУ, као и капацитети и ангажовање Министарства одбране Србије у активностима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике са тежиштем на учешћу у операцијама ЕУ за управљање кризама.

На почетку посете, Вучић је јуче у разговору са министром одбране Кипра Деметрисом Елијадесом нагласио потребу за развојем војноекономске сарадње, а предложио је извоз нашег наоружања на Кипар, саопштило је Министартсво одбране Србије.

Он је изразио захвалност Владе Србије за принципијелни став Кипра у односу на косовско питање и истакао важност кипарске подршке у процесу прикључења Србије ЕУ.

"Срби су не само добри партнери него и пријатељи и то је став целог народа, а не само кипарске владе", рекао је Елијадес и нагласио подршку Србији на путу ка ЕУ.

Он је истакао да Кипар никада неће признати Косово и да је то питање принципа, али и међународног права, наводи се у саопштењу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи