Међународни споразуми пред посланицима

После сат и по времена завршена обједињена начелна расправа о неколико међудржавних споразума. ДС најављује подршку споразумима, а УРС предлаже измене Пословника који се односи на потврђивање таквих аката. Сутра о амандманима на измене Закона о високом образовању.

11.30 - Закључена расправа о међудржавним споразумима. Наставак рада сутра у 10 часова. 

11.06 - Посланик Марјан Ристичевић (СНС) рекао да је потврђивање међудржавних споразума значајно јер дијаспора годишње доноси 4,6 милијарди долара у Србију. 

10.48 - Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић рекао је да ће ДС подржати потврђивање међудржавних споразума.  

10.15 - Почела седница парламента на којој се распавља о више међудржавних споразума. 

У Скупштини Србије завршена је расправа о неколико међудржавних споразума, међу којима су потврђивање Споразума о међусобном признавању замене возачких дозвола између Владе Србије и Владе Италије и Споразума Србије и Словачке о социјалној сигурности.

Посланици су разматрали и потврђивање Споразума Србије и Аустрије о социјалној сигурности и Споразума Србије и Босне и Херцеговине о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама.

Посланик Уједињених региона Србије Предраг Марковић најавио је да ће предложити измене дела Пословника о раду парламента који се односи на потврђивање међудржавних споразума.

У расправи о потврђивању неколико међудржавних споразума, Марковић је предложио да се расправа о потврђивању таквих споразума води на скупштинским одборима, а да парламент на посебним седницама само гласа о њиховом потврђивању.

Тиме би се, како је навео, омогућило да потврђивање међудржавних споразума лакше стигне до гласања.

Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић најавио је да ће та странка подржати предложене закона о међудржавним споразумима истакавши да право да се рад уважава јесте једно од универзалних права којима се и Србија приклања.

"Веома често се код нас говори како треба уштедети, спасити државу, али углавном смањењем трошкова опште потрошње, а када се уђе у суштитну, видимо да је реч о социјалном давању, пензијама, школству, нечему што се много више тиче самих грађана него профита компанија, оценио је Мићуновић.

Према његовим речима, право на пензију и здравствено и социјално осигурање су права која се преносе, без обзира где је неко радио и пензија није социјална категорија, већ економска, у коју је уложен део зарада, што мора да се поштује. 

Посланик СНС-а Марјан Ристичевић рекао је да српска дијаспора у Немачкој броји 500.000 људи, у Аустрији 300.000 држављана Србије, што показује значај споразума са Аустријом.

"Српска дијаспора доноси годишње 4,6 милијарди долара, а то је 13 одсто БДП. Наша индустрија остварује 17 одсто БДП. Кад узмемо у обзир да је ових 13 одсто чист профит онда тек видимо значај овог споразума и наших људи који бираве и раде у иниостранству и тамо спадају у добре и честите раднике, рекао је Ристичевић. 

Посланик ПУПС-а Мира Петровић рекла је да ће посланици те партије подржати Споразуме са Аустријом и Словачком о социјалној сигурности, јер су у интересу грађана Србије.  

Посланици су јуче усвојили ребаланс буџета са 135 гласова "за", којим је предвиђен дефицит од 6,2 одсто БДП-а. Усвојен је и пакет од 24 закона намењена фискалној консолидацији којима се укида 138 парафискалних намета.

Изабрани су вицегувернери НБС и реизабран председник Савета Државне ревизорске институције.

Посланици су јуче завршили и начелну расправу о изменама закона о високом образовању. Расправа о амандманима на измене закона о високом образовању предвиђена је за четвртак. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи