Читај ми!

Јачање демократског капацитета Скупштине

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић каже да је циљ Народне Скупштине у наредном периоду да свака седница буде посвећена демократији. Јачање говора, јачање слободно изговорене речи, обележиће рад Скупштине и показати њен нови капацитет, рекао Стефановић.

Данас се обележава међународни Дан демократије који је прогласила Генерална скупштина Уједињених Нација 2007. године као дан борбе за остварење демократских идеала. Србија је пре четири године први пут обележила тај дан, свечаном седницом у Дому народне скупштине.

Циљ Народне Скупштине Србије у наредном периоду је да свака седница буде посвећена демократији, рекао је председник парламента Небојша Стефановић, гостујући у Дневнику РТС-а.

"Народни посланици се труде да интензивирају рад скупштине, да се поштују сви демократски принципи, да се отворимо према грађанима, да јавност скупштине буде један од приоритета", рекао је Стефaновић.

Према његовим речима, за Скупштину и њега као председника нема разлике између посланика владајуће коалиције и опозије.

"Први пут народни посланици из редова опозиције председавају Народном Скупштином", рекао је Стефановић и додао да ће контрола извршне власти бити један од значајнијих елемената које ће Народна Скупштина имати у свом раду.

"Желимо да ће покажемо да у контроли јавних финансија као и у другим надлежностима које имају органи извршене власти да ће Народна скупштина бити контролор и да неће бити недодирљивих", рекао је Стефановић.

Стефановић је нагласио и да ће јачање говора, јачање слободно изговорене речи, обележити рад Скупштине у наредном периоду. Оно што је циљ, каже Стефановић, јесте да свака седница Скупштине буде посвећена духу демократије, толеранције и јачања вредности.

"У уторак је седница Скупштине и желимо да што пре радимо на законима који ће омогућити различите процесе у области финансија који ће олакшати живот грађанима Србије, а којим, ће почети један процес реформи које су неопходне за земљу", рекао је председник парламента.

Према његовим речима, на истој седници расправљаће се и о избору вицегувернера Народне банке Србије. 

Почетком фебруара имаћемо закон о јавним набавкама, тај закон је у процедури, ја сам већ највећим корисницима упутио предлог тог закона, јер желим њихово мишљење, уколико треба тај закон да се побољша", навео је Стефановић.

Председник Скупштине подесећа да је СНС, који је предлагач тог закона, организовао конференцију за новинаре где су били позвани синдикати, невладине организације, који су могли да изнесу своје мишљење и чују представљање закона. Стефановић је нагласио да такви потези показују нови капацитет Народне Скупштине Србије.

Генерална скупштина УН је 2007. године донела је одлуку о проглашењу 15. септембра за Међународни дан демократије, позивајући све чланице, владине и невладине организације да убудуће тај дан обелажавају као дан борбе за остварење демократских идеала.

Резолуција о проглашењу Међународног дана демократије усвојена је консензусом у Генералној скупштини Уједињених Нација. Тада је потврђен став да је "демократија универзална вредност, заснована на слободној вољи народа да одреде свој политички, економски, културни и друштвени систем и у потпуности учествују у свим аспектима живота".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи