Читај ми!

Нови градоначелник Новог Сада

Милош Вучевић изабран за новог градоначелника Новог Сада. Игор Павличић и чланови Градског већа разрешени су са тих функција. У току формирање нове градске власти.

05.05 - Милош Вучевић изабран за новог градоначелника Новог Сада.

04.34 - Одборници расправљају о експозеу Милоша Вучевића.

03.45 - У току експозе кандидата за градоначелника, Милоша Вучевића.

01.49 - Разрешена председница градског Парламента, Александра Јерков.

01.05 - Градоначелник Игор Павличић и чланови Градског већа разрешени са функција, одлучила већина одборника.

 23.51 - У току гласање о разрешењу Игора Павличића, градоначелника Новог Сада.

 23.31 - После паузе очекује се гласање о разрешењу градоначелника Новог Сада.

20.51 - Настављена седница, на дневном реду резрешење градоначелника Новог Сада.  

20.08 - Одмах после усвајања дневног реда, одређена нова пауза. 

19.22 - Гласовима већине одборника усвојен дневни ред седнице. 

19.00 - Настављена седница и одборници прешли на утврђивање дневног реда.  

17.42 - Завршене консултације одборничких група, најављен наставак седнице у 18 часова. 

14.40 - Председница Скупштине Новог Сада одредила нову паузу док скупштинско обезбеђење не обезбеди услове за рад и позвала шефове одборничких група на консултације. 

12.50 - Одборници рекламирају повреде Пословника. 

12.30 - Из СНС-а поручују да ће се консултовати са Министарством правде и државне управе да ли да сами организују седницу јер Јерков опструира њен рад. 

12.00 - Одређена нова пауза јер, по речима Александре Јерков, скупштинске службе нису успеле да обезбеде регуларно одржавање седнице, пошто се у сали налазе и лица која нису одборници. 

11.37 - На предлог одборника Милорада Мирчића, председница Скупштине Александра Јерков одредила паузу од пет минута како би се утврдило ко све присуствује седници.   

11.30 - Почела седница Скупштине Града Новог Сада.

У Скупштини Новог Сада настављена је седница на којој се расправља о разрешењу градоначелника Игора Павличића и чланова Градског већа. 

Одборници су претходно усвојили дневни ред, после чега су расправљали о првој тачки дневног реда - предлогу о разрешењу председника, заменика председника и чланова Градске изборне комисије.

Након тога, председница Скупштине града Александра Јерков одредила је паузу ради формирања нове Градске изборне комисије, која ће верификовати оставке одборника који прелазе на друге функције.

Одборници СРС-а су одмах након гласања о дневном реду напустили седницу. Шеф њихове одборничке групе Ђурађ Јакшић рекао је да радикали неће да учествују у "замешатељству испод кога је потпис, како ми се чини, Ненада Чанка".

"Досадашњу власт критиковали смо као најнеспособнију, али ови који долазе гори су и од ових најгорих", рекао је Јакшић.

Међу тачкама дневног реда су и предлог за разрешење председника Скупштина града и избор новог председника новосадског парламента.

Данашња седница је, иначе, почела после пола сата закашњења, а одборници су готово половину провели радећи, а половину у паузама. Проблем је било установити дневни ред, па се уместо о дневном реду расправљало о повредама пословника.

Странке окупљене око напредњака, односно већине која жели да преузме власт у Новом Саду тражиле су да се измени и допуни дневни ред. То је, како су рекли, важно да би се прво изабрао председник скупштине, а касније могло да се расправља о смени градоначелника и чланова градског већа.

Председница скупштине прво је рекла да то не може да учини уз образложење да је данашња седница наставак седнице од 29. августа за коју је дневни ред познат.

Међутим, после скоро четири сата паузе и консултација са шефовима одборничких група, постигнут је компромис тако што је Јерков предложила измењен дневни ред, који је дошао на ред нешто после 19 часова.

Седница је до сада прекидана два пута због такозваних сумњивих лица, односно особа које нису одборници, а које су се појавиле у скупштинској сали и испред ње.

Говорило се и да је реч о обезбеђењу Милоша Вучевића, челника новосадских напредњака. Он је, међутим, то демантовао и рекао да је реч о покушају актуелне већине да спречи промене у Новом Саду.

Седница градског парламента заказана је са 15 тачака дневног реда, а на захтев 34 одборника из четири опозиционе одборничке групе који су председници Скупштине Александри Јерков тај захтев предали 28. августа.

Александра Јерков је заседање парламента заказала наредног дана, али та седница није одржана, због недостатка кворума.

Нову већину у новосадском парламенту требало би да чине СНС са 15, СПС са седам, ДСС са пет, одборничка група "Сви за Нови Сад", у којој је шест одборника Ромске демократске странке и три одборника СПО-а и одборничка група "Нови Сад одмах" коју чини пет одборника "Двери Нови Сад" и један одборник странке "Ниједан од понуђених одговора".

Централа странке НОПО је међутим, демантовала да одборник који се представља као члан НОПО, заиста припада странци.

Са друге стране, још увек актуелну власт у граду подржава 18 одборника ДС-а, 12 одборника ЛСВ-а и један одборник Савеза војвођанских Мађара, док пет одборника Српске радикалне странке до сада није подржавало ниједну страну.

Према коалиционом споразуму СНС-у је припало место градоначелника, СПС-у место председника Скупштине града, док ће заменик градоначелника бити из ДСС-а, а заменик председника скупштине из Двери.

Скупштина града Новог Сада броји 78 одборника.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи