Читај ми!

Дачић у Сарајеву

Сусретом са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом, премијер Ивица Дачић започео посету Сарајеву. Треба решавати проблеме без предрасуда и усредсредити се на заједничке интересе, а не на прошлост, сложили се Дачић и Беванда.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић започео је сусретом са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом, дводневну посету Сарајеву, током које ће разговарати са највишим државним званичницима и учествовати на међународној безбедносној конференцији. 

Дачић и Беванда су се сложили да две државе треба да се окрену будућности, да решавају проблеме без предрасуда и усредсреде се на заједничке интересе, а не на прошлост.

Премијер Србије је после састанка поручио да је најлакше бавити се оним око чега се две земље не слажу, а да је најтеже уложити напор да се усредсреде на оно што је заједнички интерес.

"Без обзира на прошлост, нема држава и народа које су блискије од народа у Србији, БиХ, Хрватској, Црној Гори", рекао је Дачић и изразио спремност да заједно са владом коју предводи ради на томе да регион Балкана више не буде познат по сукобима, већ по стабилности.

Без, како је навео, претензија да предлаже неку нову државу, Дачић је подсетио да је Немачка неколико година после Другог светског рата са земљама са којима је ратовала формирала Европску заједницу за челик - претечу ЕУ - а да земље на Балкану и 20 година после распада СФРЈ и ратова не могу да закораче напред.

Прошлост се не може изменити али се две земље могу потрудити да им будућност буде боља, поручио је Дачић.

"Мој задатак и задатак моје владе је да нађемо заједничке интересе. Њих имамо више него што имамо проблема. Спреман сам за сарадњу. Нема проблема који су нерешиви, а питање је само да ли постоји воља за њихово решавање", нагласио је Дачић.

Према његовим речима, две земље имају пуно заједничких интереса пре свега економских, али, како је рекао, могле би и да имају заједничке ставове и о стварима које се тичу европских интеграција.

И Беванда се сложио да је потребно стварима приступати без предрасуда и гледати напред.

"Упућени смо једни на друге, суседи смо, делимо границу. Можемо да решавамо ствари без изазивања нових проблема", рекао је председник Савета министара БиХ.

Беванада је још једном честитао Дачићу на формирању владе и његовом избору за премијера, приметивши да је добро што је у Србији избегнута ситуација да се власти бирају 16 месеци као у БиХ.

Беванда је и најавио да ће у догледно време доћи у званичну посету Београду.

Ускоро центар за полицијску сарадњу у Требињу

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се са министрима унутрашњих послова БиХ и Црне Горе, Садиком Ахметовићем и Иваном Брајовићем.

Министри унутрашњих послова три земље су се сложили да је сарадња полиција на високом нивоу и да може да буде пример како треба државе да сарађују и у другим сегментима.

Дачић, Ахметовић и Брајовић су истакли да су спремни да што пре буде потписан споразум о успостављању заједничког центра за полицијску сарадњу у Требињу.

"За разлику од неких ранијих година када сарадње на том плану готово није ни било, сада она веома добра и чак боља него између држава на политичком нивоу", рекао је Дачић.

Према његовим речима успостављање центра у Требињу је доказ поверења и сарадње полиција три земље.

Дачић је додао да је са њим у Сарајеву и шеф Службе за борбу против организованог криминала и додао да очекује још конкретнију сарадњу како би се елиминисао организовани криминал.

Подсетивши да су трилатерлани састанци почели на Златибору пре неколико месеци, Ахметовић је додао да без сарадње у региону нема ефикасне борбе протов организованог криминала.

Према његовим речима, почеле су припреме пројекта за успостављање центра у Требињу који ће представљати важан сегмент за правовремену размену информација.

"Верујемо да ће на следећем сусрету у Црној Гори тај споразум бити потписан", рекао је Ахметовић.

Према Брајовићу, данашњи састанак је наставак успешне приче.

"То ће се наставити и у Црној Гори. Сарадња Министарстава унутрашњих послова је на таквом нивоу да може бити пример каква треба да буде и у другим сегментима", рекао је Брајовић.

Дачић ће у четвртак разговарати са председником Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и члановима Председништва Николом Радмановићем и Жељком Комшићем, а имаће и одвојени сусрет са министром иностраних послова БиХ и потпредседником Савета министара БиХ Златком Лагумџијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи