Предлог ребаланса стигао у Скупштину

У Скупштину Србије стигао Предлог закон о ребалансу буџета, а о њему би требало да се расправља средином овог месеца.

У скупштинску процедуру стигао је Предлог закона о ребалансу буџета, као и предлози закона којима се регулишу износи зарада у јавном сектру и пензија.

Влада Србије усвојила је јуче предлог ребаланса буџета за 2012. годину и пакет мера за стабилизацију јавних финансија, који би требало да омогуће обарање буџетског дефицита са 7,1 одсто БДП (235 милијарди динара) на 6,7 одсто БДП до краја године.

Агенцији Бета раније данас је речено да би седница на којој ће се распављати о ребалансу буџета требало да буде одржана средином септембра. 

Министар финансија Млађан Динкић рекао је да примена програма треба да донесе уштеду од 26 милијарди динара у последњем кварталу ове године и 120 милијарди динара у наредној години.

Влада је донела одлуку да општа стопа пореза на додатну вредност (ПДВ) буде повећана од октобра са 18 на 20 одсто, али се за мала и средња предузећа од 1. јануара уводи могућност да ПДВ плате тек када робу наплате.

Снижена стопа ПДВ-а од осам одсто на све животне намирнице је задржана, како би се очувао стандард грађана. 

Изменама закона се предвиђа и повећање износа ПДВ-а који се враћа пољопривредницима са садашњих пет на осам одсто, при чему се уводи обавеза да се новац директно уплаћује на рачун пољопривредника.

Влада је одлучила да се укине око 130 парафискалних намета и такси, чиме порески систем постаје једноставан и предвидив. 

За више од пола милиона најугроженијих пензионера чија су месечна примања испод 15.000 динара Влада је обезбедила и посебну помоћ у износу од 16.000 динара годишње, чија ће прва рата бити исплаћена током следеће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи