Читај ми!

Вучић други дан у Берлину

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је са немачким званичницима водио значајне разговоре о европској будућности Србије, о Косову и Метохији и о ономе што Србија треба да учини на путу за чланство у ЕУ. Вучића уз највише државне почасти дочекао државни секретар Кристијан Шмит.

Другог дана посете Немачкој, први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић рекао је да је са немачким званичницима водио значајне разговоре о европској будућности Србије, о Косову и Метохији и ономе што се од Србије очекује и што треба да учини да би дошла до чланства у ЕУ.

"Ви знате да нисам увек оптимистичан. Ми знамо шта је оно што не можемо да учинимо, али такође, знамо и шта су нам обавезе и шта можемо и морамо да учинимо", рекао је Вучић новинарима, сумирајући резултате политичких разговора које је водио у Берлину са званичницима Немачке.

Вучић је нагласио да се истовремено мора размишљати о нашем народу и његовом економском бољитку и да су у том правцу и вођени разговори у Берлину.

"Србија ће убудуће све одлуке доносити у складу са потребама својих грађана, поштујући при том међународне, правне и политичке обавезе", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је данас било разговора о изјавама Шулца, Косову и трговини органима, Вучић је оговорио да је било речи о најконкретнијим питањима, али није желео да износи садржај разговора.

Вучић се током дана састао са саветником канцеларке Ангеле Меркел за спољну политику Криштофом Хојзгеном, саветником канцеларке за питања ЕУ Николаусом Мајером Ландрутом, државном секретарком у Министарству спољних послова Емили Хабер и другим политичарима. 

Првог потпредседника владе, уз највише државне почасти, интонирање химне и свечани батаљон, у Берлину је дочекао парламентарни државни секретар Кристијан Шмит у име министра одбране Савезне Републике Немачке, преноси Танјуг.

На састанку у Министарству одбране теме разговора биле су билатерална сарадња, сарадња у оквиру Партнерства за мир и ситуација на Косову и Метохији.

"Постигли смо значајан степен сагласности око свих питања, истакао је Вучић и додао да је досадашња сарадња двеју земаља у области одбране на задовољавајућем нивоу, али да има простора за њено унапређење у областима од обостраног интереса.

"Немачка је најважнији стратешки партнер Србије", поновио је Вучић након састанка са Шмитом.

Министар Вучић и државни секретар Шмит констатовали су да је потребно радити на активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Правни оквир за сарадњу Србије и Немачке успостављен је 2006. године потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране.

Вучић је током првог дана посете изјавио да је Србија опредељена за наставак пута ка Европској унији, али да јој је у томе неопходна и помоћ Немачке.

Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна RWЕ јуче су потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике, који подразумева да ће Немачка у Србији градити "Термоелектрану Никола Тесла 3" и хидроелектрану на Морави.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи