Читај ми!

Доста грљења, треба радити

Премијери Србије и Републике Српске Ивица Дачић и Александар Џомбић сагласни да је потребно конкретизовати сарадњу у свим областима друштвеног живота Србије и РС, посебно у области економије.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да није задовољан нивоом сарадње Србије и Републике Српске која је, према његовој оцени, била декларативна, због чега је потребно унапредити сарадњу Београда и Бањалуке и реализовати конкретне пројекте од обостраног интереса.

"Доста је било грљења, љубљења и заклињања у српство", рекао је Дачић после разговора са премијером РС Александром Џомбићем и истакао да "треба да се ради". Прецизирајући теме о којима је било разговора, Дачић је најавио да ће у октобру бити одржана нова заједничка седница, овог пута у Републици Српској. Претходна је одржана прошлог децембра у Београду.

"Договорили смо израду студије о комплементарности привреда Србије и Српске која би била основ за даљу дугорочну економску сарадњу", указао је премијер Србије.

Говорећи о започетим пројектима, Дачић је најавио да ће Србија кредитирати два пројекта у РС у области железничког саобраћаја и информатике, чија ће вредност бити око 20 милиона евра.

У области привреде и пољопривреде договорено је да Србија испоручи 20 тона пшенице на позајмицу Српској, као и да је у области образовања у фази завршетка пројекат изградње фискултурне сале "Србија" у основној школи на Палама, као и Института "Иво Андрић" у Андрићграду у Вишеграду.

Унапређење саобраћајне инфраструктуре

Према Дачићевим речима, у саобраћајној инфраструктури разговарано је о изградњи мостова на Дрини и повезивању ауто-пута или неког пута ниже категорије од Појата до Вишеграда, а планирано је увеђење авио-саобраћаја на линији Београд–Бањалука–Беч.

"Договорено је да што пре буде ратификован договор у области енергетике који подразумева пројекте на средњој Дрини. Такође, упутио сам у име Владе Србије писмо руском премијеру Дмитрију Медведеву како би се акција разминиравања, која у Србији траје пет година, проширила и на РС, будући да ће тим путем проћи и један крак гасовода", рекао је Дачић.

Он је још једном поновио да сви договори не треба да остану "мртво слово на папиру" већ да се њихова успешност мора огледати само кроз резултате.

Сложивши се са Дачићем да је и ова посета важан подстицај даљој сарадњи, Џомбић је захвалио на помоћи Србији у реализацији разних пројеката и, пре свега, на поштовању Дејтонског споразума.

"Спремност за јачање економске сарадње је од круцијалног интереса и ја сам поднео извештај шта је до сада урађено од средстава које смо добили из Србије, а која су била намењена школи на Палама и Институту у Вишеграду", рекао је Џомбић.

Премијер РС прецизирао је да је у пројекту "Средња Дрина", где је планирана изградња четири електране вредне између 700 и 800 милиона евра, изабрани стратешки партнер једна италијанска компанија.

"Отворени смо за сарадњу, а све детаље договорићемо на заједничкој седници две владе у октобру како бисмо у наредном периоду боље повезали наш, готово јединствен, економски простор", закључио је Александар Џомбић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи