Читај ми!

Нова власт у Новом Саду, састанак СНС и СПС

Градски одбори СНС-а и СПС-а вечерас разговарали о формирању нове скупштинске већине у Новом Саду. Коначну одлуку социјалисти би требало да донесу у суботу. Четири одборничке групе поднеле захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине града, на којој би се расправљало о смени Игора Павличића и целог градског већа.

У Новом Саду вечерас је одржан састанак градских одбора СНС-а и СПС-а о формирању нове скупштинске већине у том граду. Како РТС сазнаје, коначну одлуку о томе социјалисти би требало да донесу у суботу, на председништву СПС-а.

Представници четири одборничке групе у Скупштини Новог Сада данас су предали председници скупштине града Александри Јерков захтев за сазивање ванредне седнице новосадског парламента, на којој би се расправљало о смени градоначелника Игора Павличића и комплетног градског већа.

"Предали смо захтев за сазивање седнице која би требало да има 15 тачака дневног реда, међу којима је најзначајнија смена градоначелника и комплетног градског већа", рекао је председник градског одбора СНС-а Милош Вучевић.

Према његовим речима, у складу са важећим пословником скупштине града, седница мора да се одржи унаредних 15 дана, а тај рок истиче 12. септембра.

"Сад вам обећавам да ћемо првог дана ако дођемо на власт, одмах обавестити грађане колико пара заправо Нови Сад има на рачуну. Дај боже да има тих шест милијарди, али се поставља питање зашто немају да исплате плате запосленима", рекао је Вучевић.

Владимир Јелић из СПО-а каже да ће градоначелник Новог Сада сигурно бити разрешен дужности у наредних 15 дана. "Он је успео својим бахатим и арогантним понашањем да растера своје коалиционе партнере међу којима је био СПО", каже Јелић.

Без социјалиста нема неопходне већине од 40 одборника. Чекају их до 1. септембра да се изјасне. За сада су, са својих 15, напредњаци окупили већину од 35 одборника, међу којима су Ромска демократска странка, СПО и ДСС.

Већину чини и шест одборника "Двери" и један из партије Ниједан од понуђених одговора, које су, у међувремену, централе искључиле из чланства. Сигурни партнери СНС-а откривају шта ће за њих значити евентуалне промене.

"Након велике победе српске опције на Уставном суду и спречавања негативних тенденција у Војводини, преузимање Новог Сада од странака које се боре за то да Војводина има аутономију у оквиру државе Србије, биће круна победе тих снага над аутономашима", каже Борко Илић из ДСС-а.

Игор Павличић тврди да на рачуну градског буџета има више од шест милијарди динара. Ако буде нове већине, актуелни градоначелник ће честитати. Он каже да је "неуобичајена" атмосфера у којој се покушава сменити власт у главном граду Војводине.

"Више од месец дана траје не само политички притисак, већ и претње, а ствара се атмосфера линча у којој се не може ни радити ни функционисати", рекао је Павличић и додао да је морао да измести породицу из Новог Сада како не би делили ту бригу и забринутост.

Из новосадског парламента саопштено је да ће Александра Јерков, на основу договора са коалиционим партнерима, у законом предвиђеном року сазвати седницу Скупштине града Новог Сада. Седница ће, како се додаје, бити сазвана по дневном реду који су предложили подносиоци захтева за њено сазивање.

Иначе, досадашњу скупштинску већину у Новом Саду чинили су ДС, Лига социјалдемократа Војводине, СПО и СПС.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи