Читај ми!

Дачић: Промена на локалу где је изводљиво

СПС очекује да се локална власт прекомпонује у свим градовима и општинама где није у складу са републичком и где је то математички изводљиво, рекао премијер и лидер СПС-a Ивица Дачић.

Дан пошто је лидер Српске напредне странке Александар Вучић од коалиционих партнера затражио промену власти у Новом Саду, Лесковцу и Зајечару, лидер социјалиста Ивица Дачић каже да би републички модел власти требало да буде пресликан у свим градовима и општинама где је то могуће.

Међутим, поручује да и СПС од коалиционих партнера очекује промене у многим локалним самоуправама.

Став СПС-а, каже Ивица Дачић, није се мењао. Локална власт требало би да се усклади са републичком у свим градовима и општинама, уколико то дозвољава математика.

"Није само СНС који то очекује. И СПС то очекује, јер постоје многе општине у којима СПС није на власти, а наши коалициони партнери су на локалу у власти у многим градовима", каже Дачић.

Захтев напредњака социјалисти ће разматрати на седници Председништва, у суботу. Жарко Обрадовић, кога је лидер странке задужио да са колаиционим партнерима конкретније о томе разговора, прецизира на којим ће променама инсистирати СПС.

"Ево, верујте ми, десила се пре неки дан Смедеревска Паланка, у питању је и Књажевац и Осечина и Кнић, Шабац, много других градова. Према томе, није прича сведена само на та три града који се помињу", каже Обрадовић.

Према његовим речима, свака странка у коалицији има своје захтеве, али треба постићи сагласност где је то могуће, математички и где се то може реализовати.

У међувремену, новосадски одбор СНС-а најавио је да ће сутра поднети захтев за смену градоначелника Новог Сада Игора Павличића.

СНС у Новом саду за сада може да рачуна на подршку одборника Ромске демократске странке, СПО-а, ДСС-а, одборничке групе "Нови Сад одмах", што је укупно 35 одборника. За већину, од најмање 40 одборника, недостаје само СПС.

На питање шта ће бити у Новом Саду, Обрадовић одговара да је став СПС-а да формирају локалну власт истоветну републичкој свуда где је то могуће. До пре неки дан није било могуће, каже Обрадовић, а сада је могуће.

"Није споран став СПС-а, али има више коалиционих партнера у Влади, има оптишна где смо ми освојили највећи број гласова, али нисмо уопште у власти, а наши партнери јесу. И то ћемо решавати", поручује Обрадовић.

У Уједињеним регионима, од којих, такође, зависи промена власти у појединим општинама, међу којима је и Зајечар, нису желели да се оглашавају. Кажу да остају при свом ранијем ставу да ће о структури власти локалу одлучивати општински одбори.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи