Читај ми!

Древс: Кфор уклонио све барикаде

Кфор је уклонио све физичке барикаде како би други могли да се посвете политичком напретку, а једина видљива препрека која је остала је мост у Косовској Митровици као симбол отпора, рекао командант Кфора Ерхард Древс.

Командант Кфора Ерхард Древс изјавио је да је Кфор уклонио све физичке барикаде како би други могли да се посвете политичком напретку, а једина видљива препрека која је остала је мост у Косовској Митровици као симбол отпора.

Барикада на главном мосту у Митровици, који је назвао симболом отпора, је подсетник да политички процес мора да се настави.

Древс је поводом окончања његовог мандата рекао у Приштини да је за њега кључна чињеница да није остала ниједна друга барикада, и тиме омогућена слобода кретања на свим транзитним путевима широм северног Косова.

Слобода кретања у принципу и стварности, као стандард и као квалитет је обновљена и одржавана, поручио је командант Кфора, додајући да људи уживају у предностима које пружа успостављена слобода кретања.

Древс је казао да је поносан на овај успех, додајући да војници који су рањени заслужују посебну захвалност, и да их поштује јер су свели на минимум број повређених на обе стране.

Још једна успех Кфора, према његовим речима, је операција у сарадњи са Еулекс-ом и Косовском полицијом, помагања ОЕБС-у у организовању процеса гласања током избора у Србији у мају.

Древс је истакао да је то био веома значајан дан за Косово и његове становнике, и остварење демократских вредности, односно пример онога што међународна заједница као целина, у сарадњи са институцијама на Косову, може да постигне.

Командант Кфора је указао да је било и других достигнућа и успеха, а импресиван напредак косовских безбедносних снага (КБС) ка пуној оперативној способности је један од њих.

Он је оценио да је највећи успех, како његов, тако и Кфора, што је успео прошле године да превазиђе проблематичне ситуације, које су онемогућавале слободу кретања.

"Моја намера је била да покажемо одлучност и професионалност, а не да се прикажемо као окупациона снага", поручио је немачки генерал.

Према његовим речима путовање кроз север Косова је безбедно за већину људи, у шта се уверио на терену.

Он је, како је навео, док је боравио на северу, видео бројне припаднике дијаспоре који путују преко Јариња на југ Косова, као и возила са косовским регистрацијама која точе гориво на пумпама на северу "из неких разлога".

Једини проблем, према његовим речима, јесте што становништво на северу не прихвата косовске таблице, али, како је додао, постоји велики број људи јужно од Ибра који путују на север, као и Срба који иду на југ.

Древс је оценио да остаје и даље пуно изазова, подсећајући да политички напредак и социјално-економски развој не спадају у надлежности Кфора.

"Међутим, уверен сам да ће вредно и пуно пута тестирано становништво Косова на крају успети да створи стабилне и погодне услове у којима свако може да се развија у складу са својим талентима и амбицијама", нагласио је Древс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи