Читај ми!

Вулин на северу Косова

Срби са Косова и Метохије активно ће учествовати у стварању платформе и постизању општег консензуса о Косову и Метохији, изјавио директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин после састанка с представницима Срба са севера покрајине.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и представници Срби са севера Косова дали су пуну подршку државном руководству за све што ће радити у наредном периоду, а што је, како су рекли, у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1.244 Савета безбедности УН.

Вулин је после састанка с представницима Срба са севера покрајине у Косовској Митровици изјавио да ће Срби са Косова и Метохије активно учествовати у стварању платформе и постизању општег консензуса о Косову и Метохији, а да за будући преговарачки тим неће бити ништа важније и ништа прече него да каже да иза њега стоји сто посто Срба.

Вулин је нагласио да Влада Србије и читав српски народ неће учинити апсолутно ништа што може изазвати насиље и да се неће никада служити насиљем као средством за постизање боље преговарачке позиције.

Осврћући се на могућност да Словачка посредује у будућем дијалогу између Београда и Приштине, Вулин је оценио да је рано говорити о томе, али да је свака добра услуга врло радо прихваћена са српске стране.

Он је додао да Србија поштује став Словачке која није признала Косово као државу и да је Београд већ изнео идеју да УН треба да буду више ангажоване по питању преговора о Косову и Метохији.

"Забринути смо што поједини представници Приштине будуће разговоре условљавају, па чак говоре и о њиховом обустављању, јер после сваке такве изјаве имамо за последицу да је неки повратник пребијен, да је покушано његово убиство, а неки су чак, нажалост, и убијени", рекао је Вулин.

Он је казао да види узрочно последичну везу када су питању такве изјаве и такви догађаји, упутивши апел међународној заједници да не дозволи било какво насиље.

Вулин је у Косовској Митровици више од три сата разговарао са представницима Срба из овог дела Косова о актуелној ситуацији у покрајини, а то је био први од оваквих састанака.

Начелник Косовско-митровичког Округа Раденко Недељковић изјавио је након састанка да је договорено са директором Канцеларије за КиМ да буду један тим и да ће дати пуну подршку и Вулину и држави, јер, како је рекао, Срби немају резервну државу.

"Желимо да све проблеме решавамо са званичним Београдом", рекао је Недељковић.

Поред Недељковића, састанку су присуствовали и председници четири српске општине са севера Косова и председници локалних скупштина и посланици у Скупштини Србије са овог подручја.

Пре Косовске Митровице Вулин је боравио у Лепосавићу где се сусрео са представницима Центра за културу "Сава Дечанац" где је отворио изложбу Археолошко и етнолошко наслеђе на Косову и Метохији "Баштина за будућност".

Вулин је на отварању изложбе рекао да ко год је био у Грачаници, Дечанима, Богородици Љевишкој или Призренској богословији, не би могао да помисли да је српски народ ван цивилизације, ван света и ван Европе, а ко год је видео 17. март 2004. године, није могао да се не запита одакле таква мржња и такав рушилачки бес.

Данашња посета је била планирана за четвртак, али је из техничких разлога одложена за данас.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи