Читај ми!

Приштина приватизовала више од 1300 предузећа

Вредност српских предузећа, коју је власт на Косову присвојила, процењује се на више од милијарду и по долара. Приштине до сада приватизовала 1.358 предузећа. Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се преиспитају све приватизације од 1999. године.

Економске анализе показују да је у последње три деценије Србија у подручје јужне Покрајине уложила око 18 милијарди долара, од чега су грађене термоелектране, Трепча и други рудници, школе, болнице, поште, железница, стамбени објекти и путеви.

Према подацима из 1998. године у друштвеним предузећима на Косову и Метохији радило је око 78.000 Срба, али у приватизацији ниједан радник српске националности није остварио право на акције.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију јуче је поднела Уставном суду Србије захтев за оцену уставности свих приватизација на територији покрајине од 1999. године.

Вредност српских предузећа, коју је власт на Косову присвојила, процењује се на више од милијарду и по долара.

Међутим, вредност непокретности на коју Србија полаже имовинско право далеко је већа. Ту чињеницу Приштина игнорише и до сада је нелегално приватизовала 1.358 српских предузећа.

Миливоје Милетић из Привредне коморе Србије каже да су косовске власти и она предузећа код којих је била промењена власничка структура 1989. године, прогласили друштвеним.

"Затим су издвојили из предузећа све што је вредело и направили ћерку фирму коју су продали, а све обавезе, па и према повериоцима из Србије су практично формирањем друге фирме отерали у стечај", објашњава Милетић.

Према његовим речима, они су на тај начин онемогућили да повериоци дођу до својих потраживања.

"Ради се о огромној имовини и природним ресурсима за које постоји правни основ да се то реализује у интересу Србије", указује Милетић.

Косовска агенција за приватизацију планира у октобру да понуди још два предузећа са севера Косова и Метохије у којима раде Срби.

Фабрика зглобних лежајева "Прва петолетка" из Лепосавића и фабрика делова, компоненти и машина "Лола-Фот" из Лешка требало би да се нађу на понуди у 57. кругу приватизације која ће почети 10. октобра.

Косовска агенција и то намерава да спроведе без сагласности власника тих предузећа. Обе фабрике су у друштвеном власништву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи