Читај ми!

САД: Србија успешна против тероризма

Влада Србије је 2011. године наставила да улаже напоре у сузбијање тероризма, у чему су српске службе блиско сарађивале с америчким, пише у годишњем извештају Стејт департмента.

У годишњем извештају Стејт департмента Сједињених америчких држава о борби против тероризма у свету пише да је Влада Србије је 2011. године наставила да улаже напоре у сузбијање тероризма, у чему су српске службе блиско сарађивале с америчким.

"Српске службе и безбедносне агенције, посебно Управа царина у Министарству финансија, Управа полиције Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативна агенција наставиле су блиску сарадњу са САД-ом у борби против тероризма. Међувладина сарадња између тих и других служби је такође побљшана", пише у извештају.

Поред наставка сарадње с америчким службама и учешћа припадника српских служби у обуци коју финансира САД, у извештају се наводи да је приоритет Владе Србије била хармонизација са стандардима Европске уније.

У извештају у којем се оцењује да је "Влада Србије наставила напоре у борби против међународног тероризма", наводи се да Србија не признаје Косово као независну државу, због чега нема непосредне сарадње с косовским службама, премда Еулекс посредује у неким питањима.

У Србији није било терористичких напада 2011, али је српски држављанин Мевлид Јашаравић пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву, пише у извештају и додаје се да је полиција Србије следећег дана привела 17 људи за које је сумњала да су били повезани с Јашаревићем.

О том случају су са колегама из Србије разговарали и агенти Федералног истражног бироа који су новембра 2011. посетили Србију.

Америчке службе - Царина и Гранична служба, Агенције за имиграцију и царину, Обалска гарда и Министраство енергетике извеле су 19 пограничних безбедносних вежби са српским службама.

Те вежбе су биле усредсређене на кретање особа осумњичених да су терористи, на анализу ризика и контролу робе и материјала повезаног с тероризмом.

Надлежна америчка служба обезбедила је обуку и материјалну помоћ српској Царини, пограничној полицији и другим службама које надизиру стратешки битну робу, наводи се у извештају Стејт департмента.

Иако Народна скупштина Србије није донела нове законе који се односе на тероризам, српска служба за спречавање прања новца израдила је нацрт закона о ограничењима располагање имовином с циљем да се спречи финансирање тероризма, а српска влада је тражила помоћ иностраних стручњака, између осталог Министарства финансија САД-а у вези с тим нацртом.

У извештају се наводи да је Србија основала радну групу за припрему закона о борби против тероризма који ће бити правна основа за утврђивање стратегије борбе против тероризма и посебних акционих планова надлежних министарстава и служби.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи