Читај ми!

Немачки изасланик у Београду

Србија ће поштовати бриселске договоре, али очекује подршку Берлина захтеву да компромисе учини и Приштина, изјавио Александар Вучић после разговора са изаслаником МИП-а Немачке Николаусом Графом Ламбсдорфом. Не постоје нови услови за улазак Србије у ЕУ, саопштено после разговора.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће Влада Србије поштовати све бриселске договоре, али да очекује подршку Берлина у захтеву да, у наставку преговора о Косову, компромисе не чини само Београд већ и Приштина. Вучић је разговарао са изаслаником Министарства спољних послова Немачке за Југоисточну Европу Николаусом Графом Ламсдорфом.

Вицепремијер је, после разговора, истакао да је свестан да ће у дијалогу са Приштином многе одлуке за Србију бити тешке и да ће Београд морати да пристане на компромисе, али да компромисе мора да чини и Приштина.

"Ником није у интересу да време пролази и да се ништа не мења, то не желе ни грађани Србије, нити било ко у свету. Сви желе наставак дијалога. Покушаћемо да у августу или септембру постигнемо национални консензус по питању Косова", рекао је Вучић.

Нова Влада Србије ће водити политику која се неће свима допасти и која ће можда имати много критичара, али ће, нагласио је Вучић, то бити у најбољем интересу државе. Први потпредседник Владе уверен је да нико неће учинити ништа да смањи шансе Србије да постане чланица ЕУ, и да не очекује да Унија покрене питање признавања Косова.

Не постоје нови услови за улазак Србије у Европску унију, већ само треба испунити постојеће, који су прецизирани у закључцима ЕУ из децембра, речено је после састанка Вучића и Ламбсдорфа.

За напредак Србије ка ЕУ потребно је успостављање трајних и функционалних односа са Приштином, рекао је немачки дипломата. "Постоје најаве за политички дијалог на вишем нивоу, за који верујем да ће бити покренут под патронатом Кетрин Ештон, почетком септембра", изјавио је немачки дипломата.

Ламбсдорф је истакао да Немачка подржава подизање дијалога Београда и Приштине са техничког на политички ниво и да се нада да ће, у том дијалогу, бити постигнут резултат потребан за напредак Србије ка Бриселу, "а то значи трајни и функционални односи са Приштином".

Немачка жели Србију у ЕУ, нагласио је Ламбсдорф додајући да је то тежак и дуг процес, као и да одређени услови морају бити испуњени. Он је додао да је стекао утисак да ново руководство Србије има намеру да испуни те услове. Берлин је увек подржавао технички дијалог Београда и Приштине, истакао је изасланик МСП-а Немачке, додајући да сада треба испунити постигнуте договоре.

Вучић и Ламсдорф разговарали су и о односима две земље и борби против корупције и криминала.

Високи гост из Немачке разговарао је данас са саветником председника Србије за спољну политику Марком Ђурићем, министром спољних послова Иваном Мркићем, као и са  потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић.

Потпредседница Грубјешић се захвалила на подршци Немачке, као најзначајнијег партнера, на путу Србије ка Европској унији и изразила уверење да ће нова влада одмах начинити кораке који ће убрзати процес европских интеграција.

"Србија ће уложити додатне напоре како би што пре добила датум за почетак преговора са ЕУ, са јасним циљем да грађани у свакодневном животу што пре осете корист од европских интеграција", рекла је Грубјешић.

Она је истакла да је нова влада спремна да преузме све обавезе које је претходна договорила у техничком дијалогу са Приштином, а да ће у политичком дијалогу, који следи, учествовати највиши представници државе.

Потпредседница за европске интеграције је посебно нагласила значај постизања националног консензуса у вези са Косовом у који би требало да буду укључени сви политички актери у Србији.

Министар Мркић је истакао да је Влада Србије у потпуности посвећена пуноправном учлањењу у ЕУ, као и да у наредном периоду очекује интензивирање контаката Београда и Брисела. Током разговора, највише пажње посвећено је билатералним односима, као и даљем наставку европског пута Србије.

Делегације министарстава спољних послова Србије и Немачке договориле су да у наредним месецима одржавају чешће контакте на свим нивоима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи