Читај ми!

Вулин: Кфор креће на опасну страну

Блокадом алтернативних путева Кфор је изашао из свог мандата, а тиме што није консултовао Унмик, који је највиша власт на Космету, показао да се "упутио на веома опасну страну", рекао шеф владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је Београд упутио протест међународној заједници због тога што Кфор на северу Косова блокира "алтернативне путеве" што је назвао "изласком из оквира мандата".

"Кфору није паметно да користи међупериод у власти Србије јер у Београду постоје адресе за разговор", оценио је Вулин у изјави за агенцију Бета.

Према његовим речима, Кфор је блокадом путева за камионе теже од три тоне "у озбиљној опасности да изгуби легитимитет и поверење" косовских Срба и да "угрози њихову егзистенцију".

Блокада "алтернативних путева" довешће до несташица робе и немогућности снабдевања храном и лековима, рекао је Вулин.

Шеф владине канцеларије је истакао да је Кфор блокадом алтернативних путева изашао из свог мандата и тиме што није консултовао Унмик, који је по Резолуцији 1244 највиша власт на Косову и Метохији, показао да се "упутио на веома опасну страну".

"Кфор нас уводи у веома опасну ситуацију и грађани ће, уколико се Кфор не врати у оквире мандата, бити приморани да преиспитају поверење и у ту мисију", оценио је Вулин.

Међународна заједница мора да покаже да јој је стало до мира што је Србија доказала, рекао је Вулин.

На основу прошлогодишњег споразума тадашњег команданта Кфора Ерхарда Билера и шефа преговарачког тима Владе Србије Борислава Стефановића, постигнутог после 25. јула и покушаја Приштине и Специјалних јединица Росу да преузиму прелазе Брњак и Јариње, требало је да се теретни саобраћај ограничи на возила носивости три тоне, али је важење тог споразума било до средине септембра.

Међународне снаге на Косову (Кфор) и даље држе у блокади "алтернативне путеве" за камионе на северу Косова.

У понедељак су блокирали "алтернативни пут" од Рашке, преко Тресаве, ка Косову и забранили кретање камионима са робом носивости преко три тоне, док се путнички саобраћај одвија и даље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи