Читај ми!

Државни врх ускоро о Космету

Државни врх ће у августу разговарати о Косову и Метохији како би се о том питању постигао консензус, најавио први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић. Нећемо бити чланица ниједног војног савеза, рекао Вучић приликом прве посете Генералштабу Војске Србије.

Министар одбране и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да у августу представници Владе Србије, државног врха и парламентарних политичких странака разговарају о Косову, како би се постигао национални консензус о тој теми.

"После тога, следи врућ месец септембар у којем нас очекује наставак дијалога Београда и Приштине и већи притисак него што је тренутно", рекао је Вучић новинарима у Генералштабу Војске Србије.

Министар Александар Вучић је истакао и да Србија неће бити члан ниједног војног савеза, али да ће као члан Партнерства за мир наставити да развија сарадњу предвиђену тим партнерством, поштујући Устав и скупштинску декларацију о војној неутралности.

Он је навео да је већ разговарао са представницима америчке војске, да ће се данас састати са руским војним представницима, а најавио је и да ће у наредном периоду разговарати и са представницима свих других земља са којима Србија има војну сарадњу.

Вучић је данас, први пут од ступања на дужност министра одбране, посетио Генералштаб Војске Србије у Београду где га је дочекала почасна чета јединице Гарде, а присуствовао је и Колегијуму Генералштаба.

Према његовим речима, у Војсци Србије и Министарству одбране биће одређених кадровских промена, али су он и председник Србије Томислав Николић задовољни начином на који посао обавља начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

"Не журимо са кадровским променама јер прво желимо да се упознамо са ситуацијом и људима, али ће одређених измена бити", рекао је он и додао да ни он ни Николић неће наметати кадровска решења.

"Није наш посао да намећемо решења зато што нам се неко допада, или зато што је ближи једној или другој партији. То није наш посао. Наш посао је да обезбедимо да војска може да обавља свој посао и да њени припадници пристојно живе", поручио је Вучић.

Говорећи о обележавању 100 година српске авијације, Вучић је најавио да ће 2. септембра у Батајници бити одржан највећи међународни аеромитинг у Европи ове године.

Према његовим речима, очекује се да на тој смотри авијације учествује највећи број авиона у изложбеном и летачком програму који ће бити отворен за све грађане. На митингу ће бити промовисан и нови школски авион Ласта.

Он је рекао да ће као министар одбране настојати да побољша одбрамбене капацитете Војске Србије, као и социјални положај њених припадника.

Вучић је обећао да ће бити више новца за обнову наоружања и за побољшање социјалног положаја припадника војске.

Министар одбране додао је да он и председник Србије Томислав Николић раде на томе да се оно што се произведе у седам фабрика одбрамбене индустрије прода у свету, и да је о томе већ разговарано са представницима неких земаља Африке и Азије.

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да војска улаже велике напоре на очувању оперативне способности и на извршавању њених уставних задатака.

"Сви припадници војске очекују од министра да, заједно са сарадницима, чува своју војску и да заједно јача њене одбрамбене капацитете и све друго што је потребно у савременим условима", рекао је Диковић и додао да ће министра Вучића упознати са организацијом и основним задацима Војске Србије, као и са официрима на кључним дужностима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи