Читај ми!

Грубјешићева: Дијалог подићи на виши ниво

Било би добро да у преговорима са Приштином учествује и неко из тима за европске интеграције, јер је дијалог један од услова за приближавање Србије ЕУ, каже за РТС потпредседница Владе Сузана Грубјешић. Дијалог Београда са Приштином биће подигнут на виши ниво, истакла је Грубјешићева.

Наставак евроинтеграција Србије у експозеу премијера Ивице Дачића добио је високо место. Као један од циљева наведено је и добијање датума за отпочињање преговора за пуноправно чланство у ЕУ. Важан месец за то ће бити октобар када Европска комисија објављује извештај о напретку.

Говорећи о првом потезу Владе о евроинтеграцијама, потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић је рекла да најпре треба сачекати годишњи извештај Европске комисије који је већим делом већ урађен у јуну и да Влада до половине септембра има времена да још нешто дода, измени и допуни у своју корист.

Почетком или у току септембра требало би да почне политички дијалог са Приштином, каже Грубјешићева и додаје да се већ сада мора радити на унутрашњим реформама на које указује Комисија у годишњем извештају.

"Ту мислим на реформу правосуђа која није текла онако како су њени творци замишљали и није урађена онако како су Европљани очекивали, али и на економске реформе које су у овом тренутку најургентније не би ли нам било боље", рекла је Грубјешићева, гостујући у Дневнику РТС-а.

За потпредседницу Владе, успех у послу биће уколико Влада уложи максималне напоре да би се процес убрзао, да дијалог са Приштином буде отвирен, јасан, без калкулација, и ако очекивани датум за отпочињање преговора буде у најскорије време. Поновила је да не жели да лицитира о датуму.

"На нама је да радимо на томе, а сам датум отпочињања преговора ће доћи као резултат тог рада и напора који Влада улаже", рекла је Грубјешићева.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције изјавила је да ће дијалог Београда са Приштином бити подигнут на виши ниво.

Она је рекла да би било добро да неко из тима за европске интеграције учествује у тим преговорима с обзиром да је дијалог један од услова за приближавање Србије Европској унији.

"Не могу да кажем у којој мери ћу ја или неко други из тима за европске интеграције бити укључен у дијалог, али то би било добро. То јесте услов за добијање датума за преговоре с ЕУ. Дијалог ће се водити на највишем нивоу и председник, премијер и високи државни функционери ће о томе одлучивати", рекла је Грубјешићева.

Она је навела да су Уставом Србије и Резолуцијом 1244 сви који буду учествовали у преговорима ограничени и да знају тачно докле могу да иду и додала да тај процес ипак треба да буде транспарентнији и отворенији.

Говорећи о томе шта све чега владу, она је навела да ће реформом која предстоји за месец дана бити смањен "кратер" у буџету и подсетила да је почело отварање афере око ситуације у "Агробанци".  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи