Читај ми!

Италија подржава пут Србије ка ЕУ

Србија ће на путу ка чланству у ЕУ имати потпуну подршку Италије, поручио Ђулио Терци у разговору са председником Томиславом Николићем. Наставак дијалога Београда и Приштине од пресудне је важности у евроинтеграцијама Србије, сложили се шеф италијанске дипломатије и премијер Ивица Дачић.

Министар спољних послова Италије Ђулио Марио Терци рекао је у разговору са председником Србије Томиславом Николићем у Београду да Италија подржава Србију у њеним настојањима да што пре постане пуноправни члан Европске уније, као и да је спремна да пружи сву потребну помоћ у наставку дијалога са привременим властима у Приштини.

Шеф италијанске дипломатије, који је први страни званичник у Београду после формирања Владе Србије, изразио је спремност Италије за сарадњу на пољу енергетике и обавестио председника Николића да је Италија вољна да уложи средства у заједничке пројекте са Србијом на изградњи хидроелектрана на Ибру и средњем току Дрине, наводи се у саопштењу Прес-службе председника републике.

Председник Николић захвалио је госту на стратешком партнерству између две државе и на инвестицијама које је Италија до сада остварила у нашој земљи, истичући да Србија рачуна на њену подршку и у свом даљем путу ка Европској унији.

Председник Николић и министар Терци сагласили су се да би било изузетно лоше за све уколико би ЕУ накнадно изнела неке нове услове за прикључење Србије ЕУ.

Шеф државе пренео је спремност Србије да прихвати сугестије ЕУ и отклони пропусте у реформи правосуђа, спровођењу борбе против корупције и криминала и решавању проблема спорних приватизација.

Осврћући се на проблем Косова и Метохије, председник Николић је истакао да ће политика Србије убудуће бити врло транспарентна када је реч о јужној српској покрајини.

Србија ће инсистирати да се на Косову и Метохији обезбеди безбедност и мир за све грађане Покрајине, а неће пристати на независност тог дела Србије, поручио је Николић. Он је додао да ће се направити јединствена стратегија за Косово и Метохију, иза које ће стати Србија и у изради ће се консултовати сви релевантни политички субјекти у нашој земљи.

Председник Србије је свом госту пренео да је проблем досадашњих преговора са Приштином био у томе што представници наше државе никада ништа за Србију нису тражили, већ су само правили уступке. Због тога, председник Србије очекује од нове Владе да ускоро изађе са елаборатом у коме ће дати тумачење до сада постигнутих споразума, наводи се у саопштењу.

Без додатних услова за Србију

После разговора са Николићем, Терци се састао и са премијером Ивицом Дачићем. На заједничкој конференцији српски премијер и шеф италијанске дипломатије поручили су да је од пресудне важности за европски пут Србије наставак дијалога Београда и Приштине, као и наставак започетих реформи, нагласивши да неће бити додатних условљавања на европском путу Србије.

Дачић је рекао да се Влада Србије обавезала да ће наставити дијалог са Приштином, али да ће се о термину наставка дијалога разговарати од септембра.

"Драго ми је што сам од Терција чуо да неће бити додатних условљавања Србије, након већ познатих договора из децембра прошле године", рекао је Дачић, док је гост из Италије подвукао да његова земља чврсто подржава Србију на европском путу, да се борила да Србија добије статус кандидата и да ће то наставити да чини и када је у питању добијање датума за преговоре.

Терци је подсетио да је у том смислу неоходно да Србија настави реформе и дијалог са Приштином.

"Чврсто верујем да ће напредак Србије на та два поља признати и Европска комисија и сама Европска унија када се буде подносио извештај о томе колико је Србија постигла", рекао је Терци.

На питање да ли Италија подржава укључивање УН у дијалог Београда и Приштине, Терци је рекао да ту одлуку треба да донесе генерални секретар УН, имајући у виду корисност тог потеза, с обзиром на то да су се снаге УН добрим делом повукле и препустиле Еулексу деловање на терену.

Премијер је најавио да ће производња и извоз аутомобила из крагујевачке фабрике "Фијат" кренути у августу у мањем обиму, а да ће крајем године та компанија извозити неколико десетина хиљада возила.

Дачић је поновио да га је пословодство фабрике обавестило да ће ускоро почети производња и извоз великог броја аутомобила и подсетио да је "Фијат" једна од највећих италијанских компанија у Србији, поред "Бенетона".

Говорећи о привредној сарадњи Србије и Италије, Дачић је рекао да би Скупштина Србије требало ускоро да ратификује споразуме о енергетици, на основу којих се очекују значајне инвестиције из Италије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи