Читај ми!

Реч на реч: Нова Влада

Нова влада ће се разликовати од претходне по резултатима, јер грађане не интересују ни наша имена, ни наша физиономија, рекао министар одбране Александар Вучић у емисији "Реч на реч". Мора се говорити истина, без шминке, мора се радити брзо и конкретно, поручио министар финансија Млађан Динкић.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић и министар финасија и привреде Млађан Динкић у емисији РТС-а "Реч на реч" истакли су да ће се нова влада разликовати од претходне по резултатима и по томе што ће разговарати са грађанима.

Овде можете преузети или погледати снимак емисије

"Пошто људе у Србији не интересују наша имена, нити физиономије, мислим да ће се ова влада разликовати по резулататима. Или ћемо учинити да се живи боље, или ћемо вратити део правде, и перспективе, или боље да у овај посао нисмо ни улазили", рекао је Вучић.

Млађан Динкић указао је да је претходна влада била прилично аутистична, није разговарала са грађанима, синдикатима, привредницима, а успеха без консензуса нема, па прва разлика мора бити нови разговор, о томе шта треба да се ради.

"Мора се говорити истина, без шминке, ако је дефицит историјски рекордан, и то каже Фискални савет, онда то треба рећи, ми ћемо давати брзе одговоре и радити брзо и конкретно", рекао је Динкић.

Наводи да је проблем прошле Владе био тај што није имала премијера. Боље је, каже, да постоји више јаких људи, да то буде тим који ће имати шансу за успех.

"Овде идемо сви лично, не плашимо се одговорности, и Дачић, и Вучић и ја, али ми смо спремни да преузмемо одговорност да би било боље", рекао је Динкић.

Компромисима до важних одлука

Први потпредседник владе Александар Вучић тврди да је СНС најјача политичка странка, али и да све одлуке морају да се доносе консензусом и са компромисима који неће угрожавати виталне интересе грађана.

"Уверен сам да са већом страшћу, али много мање маркетинга и празних прича, улазимо у обављање тешког посла. Прегласавања у влади не може да буде, једно или два би значило да те владе нема, па сви морају озбиљно да схвате своје улоге, јер наш посао је да направимо све, да грађани виде да може да се живи боље", рекао је Вучић.

"Најозбиљнији аргумент опозиције је да смо дилетанти, па Тадићев став да нисмо рекли шта ћемо радити, али мислим да ми имамо јако добар програм, и ако испунимо 80 или 90 одсто онога што смо написали, живеће се боље", навео је министар одбране.

Динкић наводи да ће се радити најбоље за грађане, али да без привреде ни јавни сектор не може да живи.

"Направићемо програм фискалне консолидације, јер ако је истина да се плате и пензије исплаћују задуживањем, онда се расходна страна буџета мора смањити где год је могуће, на пример укидањем бројних агенција, јер ту се доста може уштедети", каже Динкић. 

Према његовим речима до септембра ће постојати план које институције су непотребне, како би се трошкови смањили и како би се уштедело, али не, како каже, на грађанима.

Реформе и расветљавање афера

Први потпредседник владе и министар одбране каже за свој ресор да је "све било у рукама Бориса Тадића, и више од тога, али да му није замерано. "Ја три дана морам да објашњавам да ћемо се борити против корупције и криминала, али код неких људи постоји страх и када им кажете неку нормалну реч, они пуштају бодље, нападају вас, плаше се", истиче Вучић.

"У ову владу СНС није ушла због фотеља, возача, министара, него да би се нешто променило, да би Тужилаштво било самостално, али без милости премо било коме. До краја августа можете очекивати расветљавање неколико афера, пљачку једне банке - случај који је био затворен", рекао је Вучић.

Он је навео да је Председништво Републике Србије претходног месеца само на мобилне телефоне потрошило 15 хиљада евра и додао да ће расходну страну растеретити законима о јавним набавкама. 

Министар финасија и привреде Млађан Динкић истиче да је циљ смањење буџетског дефицита. "Прво ћемо видети како да преживимо, јер се налазимо у дубиози. Направићемо један тим за сечу непотребних такси, кренућемо у реформу пореске управе, и наравно у антикризне мере за привреду, уз програме субвенционисаних кредита".

"Ако огроман број људи једва живи, без посла, или са ниским примањима, сигурно је да морамо више опорезивати богате, да више допринесу друштву. У том смислу са банкама ћемо разговарати, како да им пласмани буду у функцији развоја привреде, и да вратимо дугове према привреди, кроз ликвидност", рекао је Динкић.

Шошкић није добро обављао посао

О смени гувернера, Вучић каже да се мора говорити о добром обављању посла.

"Ако неко мисли да се може играти девизним резервама, то тако не иде. То је играње са животима грађана. Мислим да господин Шошкић није добро радио тај посао, а уверен сам да би га Јоргованка Табаковић радила боље", тврди Вучић.

Каже да је важно да у наредном периоду буде добрих резултата и у војном сектору.

"Јачање наменске индустрије и положаја војске, то је приоритет, а војска која има задатак да штити територијални и интегритет и суверенитет. Није за очекивати било какве сукобе у региону, али ми морамо имати ефикасну и способну армију, која ће бити опремљена, и богатија, са више запослених и са задовољнијим војницима", рекао је министар одбране.

Далеко од грчког сценарија

Млађан Динкић каже да српска привреда мора да се суочи са последицама суше, да се мора изаћи са планом мера, и да људи не отплаћују кредите ове године, а онда када се буџет стабилизује "морамо да смањимо корупцију у јавним набавкама".

"План је да се помогне малим и средњим предузећима, од 1. јануара идуће године ПДВ ће се плаћати тек када се роба наплати, подићи ћемо цензус за систем ПДВ-а, обезбедити бесповратна средства за занатлије", каже Динкић.

Према његовим речима у 2014. години буџет ће бити дупло већи него данас.

"Мени не треба да се чека сто дана да би се видели резултати, јер ово је четврта заклетва коју сам положио, а пета је била за гувернера. Одмах крећем да радим, иде се са антикризним мерама", истакао је министар финансија и навео да се најугроженијима мора помоћи.

Вучић је навео да је претходна влада иплаћивала све из кредита, а тако се, као је рекао, не може трајати.

"Уследиће аранжман с ММФ-ом, а пре тога свакако Закон о јавним набавкама. Неће тећи мед и млеко, неће се живети много боље. Не желим никога да плашим, али дубиоза о којој Динкић говори заиста је огромна", рекао је Вучић.

Искушења пред Владом

Што се тиче Косова, Вучић је рекао да се о задацима и циљевима разговарало и пред склапање коалиционог споразума.

"То ће бити тежак и велики проблем. Ми имамо обавезу да живот Срба на Косову буде бољи.  Циљ наше владе је датум почетка преговора, и ми не смемо да прекршимо Устав. Морамо да се договоримо, не смемо да се правимо блесави да не знамо о чему се ради. Ужасно тешко ће бити, танка је то линија, по којој мора да се креће. Два амбиса са две стране, не знамо да ли ћемо успети. Средина је да добијемо највише што можемо, и да изгубимо најмање што морамо, а преговори са ЕУ веома су важни", рекао је Вучић.

Динкић каже да су препреке на путу ка ЕУ познате, да то није само питање Косова, него и правосуђе, неуспела реформа, монополи у разним областима.

"Данас сам код вас чуо вест да је Дунав банка затворена. Ми можемо над тиме да кукамо, или да Србија дозволи нашим банкама да уђу и траже дозволу од тих тамо ауторитета не само где су Срби, него и у Приштини и тамо где живе и Албанци", рекао је Динкић.

"Ја ћу то предложити, наше банке су јаче, па ће тако промет бити легалан, а не да се неки богате а држава да не наплаћује порез. Не смемо дозволити да мањина профитира на беди већине која тамо живи", указао је министар финансија.

О департизацији, Динкић каже да је чуо критике на рачун прописа који је донет, да ако се процени да неко лоше ради посао - може да се смени, а како је рекао "то је уствари департизација".

Вучић је рекао да нико, осим Јове Бакића, па ни Јавни сервис није приметио да два члана владе нису припадници  ниједне партије и додао да се за име Ивана Мркића не везује ниједна афера.

"Ми смо понудили представнику ДС-а, изванредној жени да буде министар. Ја вас питам да ми кажете једно предузеће на нивоу града и државе, где партијски људи нису на челу. У нашем случају тога неће бити, немојте судити окретањем главе, или секиром у руци после прве грешке", рекао је Вучић.

"Ми знамо шта је наш циљ, каже Вучић и указује да ће велики посао бити борба против корупције, као и случај Политика, и "нетранспарентна продаја".

"Ако се деси да је то савршен злочин, па и за њега постоји решење, јер нема савршеног злочина. Постоје и молбе, видећемо да ли ће неко услишити молбе државних органа", навео је Вучић.

Стручњаци на челу јавних предузећа

Млађан Динкић каже да неспособни људи нису потребни. "Критеријум је знање посла. Рецимо Министарство привреде има доста службеника, видећете да ниједан неће бити члан наше странке, биће јавних конкурса. Директор царине је политички постављен, ја заиста немам појма ко ће бити нови, биће конкурса, молим све стручне да се пријаве..".

Што се тиче прекомпоновања локалне власти, Вучић каже да је најмање власти СНС добила на локалу.

"То није фер према СНС-у, било је много компромиса, али ја сам уверен да ће бити договора у будућности, и што се тиче Сомбора, и Шапца", рекао је Вучић.

Динкић каже да ће инсистирати на граду као што је Лесковац. "Када се њима догађа тако нешто, дрече као да их распињу, а суштински ћуте да су нам узели четири одборника", наводи Динкић.

О односима са опозицијом Вучић каже да ће бити пристојни и коректни, као и према мањинама.

"Прва ствар као резулат будуће владе биће програм антикризних мера за привреду, и мислим да ће се то осетити већ у августу", рекао је Динкић

"Пуно је посла и обавеза, а тек када кренемо да радимо видећемо, важно је да ћемо дати све од себе. Ја имам јак мотив, јер народ има утисак да сам ја све време министар финансија, а ја шест година то нисам", навео је Динкић.

Он истиче да ће консензус бити потребан са свима, са грађанима, привредницима, а не само  коалициони.

Вучић закључује да ће у новој влади радити много стручних људи. "Буде ли великих компромиса, ништа од владе, ја очекујем разговоре са министрима, са тужиоцем за организовани криминал, да видимо какве предмете имамо и мислим да ће људи већ до краја августа видети озбиљне резултате.

"Ако цела влада не ради поштено, нећемо имати среће. Ко год буде радио непоштено, треба да буде ухапшен", закључује Динкић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи