Читај ми!

(Не) мења се власт у Новом Саду

Српска напредна странка и званично потврдила да покреће иницијативу да се власт у неким градовима у Војводини прекомпонује, између осталих, у Новом Саду. Кажу да се сада само чека став социјалиста. СПС, међутим, поручује да за сада нема промена власти.

У дану када је Србија добила републичку власт, напредњаци изјавама тресу власт у Новом Саду уверени да могу да је промене.

Председник Градског одбора СНС-а у Новом Саду Милош Вучевић најавио је да ће та странка наредне седмице упутити формални позив Социјалистичкој партији Србије за разговоре о формирању нове већине у градском парламенту.

"За који дан ћемо обзнанити договор између СНС-а, ДСС-a и Двери и са њима ћемо најпре потписати политички споразум ради смене ДС-а на челу града, а онда очекујемо одговор СПС-а. Позваћемо их следеће недеље на разговоре", рекао је Вучевић.

Напредњаке ће подржати шест одборника Ромске демократске партије и три Српског покрета обнове, који су оформили одборнички клуб у градској скупштини. Ромска партија подржавала је и коалицију око демократа којом сада више није задовољна.

"Да кажемо народски, ако вам неко да обе руке и ноге и тражи заузврат један мали прст, а ви не добијете ни то, не знам какав коментар или став да заузмем", каже Никола Ћировић из Ромске демократске партије.

Са девет одборника новог клуба, ДСС-ових пет и исто толико одборника Двери, који су саопштавају да су за смену актуелне власти и својих 15 одборника, напредњаци без социјалиста немају неопходну већину од 40 мандата.

Тврдње да се само они чекају нереалне су и неосноване, поручују социјалисти.

"За сада не видим могућност да се направи другачија власт, јер тренутно већину чини 47 одборника. Да ли ће то за 2, 3, 5, 7 дана бити другачије, онда ћемо причати, за сада не видимо простор за тако нешто", рекао је Синиша Севић из СПС-а.

На питање да ли простор може да се направи, ако нека инструкција стигне са републичког нивоа, Севић каже да ће Градски одбор странке, као и увек, поштовати одлуке председништва. 

Демократе које су и у претходне четири године водиле Нови Сад, за сада верују својим партнерима.

"У овом тренутку постоји сигурна и уверљива већина. Једини начин да СНС покуша да направи већину у скупштини Новог Сада је масовна политичка корупција, дакле, крађа, отимање и куповање мандата одборника из дрyгих одборничких група", рекао је Борислав Новаковић из Демократске странке.

Иако се у Новом Саду још ништа не мења, напредњаци најављују нове промене - и то у Кикинди, Сомбору и Шапцу. У тим местима, верују, могли би да направе нову власт са СПС-ом и још неким партијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи