Читај ми!

Коштуница: Државотворност, суштина политике ДСС-а

Државотворност је суштина политике ДСС-а током две деценије постојања, изјавио Војислав Коштуница на помоцији књиге "Искуство државотворне политике - 20 година Демократске странке Србије".

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да је државотворност оно што чини суштину политике те странке током две деценије постојања.

Коштуница је на промоцији књиге "Искуство државотворне политике - 20 година Демократске странке Србије" истакао да је ДСС од почетка изнад свега стављала интерес Србије, док су остале странке као циљ поставиле улазак у власт и то "независно од страначког програма, а често и без икаквог програма".

Према његовим речима, државотворна политика ДСС-а огледа се у односу према питањима Косова и Метохије и Војводине, затим у инсистирању на поштовању Устава Србије, њеном виђењу међусобних односа Србије и Републике Српске, као и ставу о прикључењу Србије Европској унији и НАТО пакту.

"Интерес Србије није да буде чланица ЕУ, већ да са њом сарађује у складу са својим интересима. У супротном, доћи ће у позицију економске зависности. Само политичка неутралност може да обезбеди и заштити и економски суверенитет", сматра лидер ДСС-а.

Књигу је објавио Фонд "Слободан Јовановић", а председник Управног одбора Фонда академик Матија Бећковић је подсетио да је у оснивању ДСС-а учестовао велики број најзначајнијих српских интелектуалаца, који су 1992. године чинили нестраначки део опозиционог покрета ДЕПОС, међу којима су били и Борислав Михајловић Михиз, Мића Поповић, Слободан Селенић, Борислав Пекић, Саша Петровић и други.

"ДСС и Фонд су се бавили општим пословима, који су остали без икога, јер се сада сви баве страначким пословима", рекао је Бећковић и додао да је ДСС због принципијелних ставова током година бивала све усамљенија на политичком простору.

"Али, што је бивала усамљенија, то је њен углед растао", нагласио је Бећковић.

Према речима члана УО Фонда "Слободан Јовановић", Александра Илића, књига представља историју ДСС-а, али с обзиром на значај те странке и њене политике, "може се рећи да је реч и о делу историје Србије и то о њеним најсветлијим страницама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи