Читај ми!

Изабран нови састав РИК-а

Скупштина Србије изабрала нове чланове РИК-а. Посланици изабрали и заменике генералног секретара парламента.

20.58 - Републичка изборна комисија вечерас је доделила мандате посланицима који ће заменити оне који су поднели оставке на то место.

16.29 - Избором нових чланова РИК-а завршена данашња седница парламента.

Посланици Скупштине Србије изабрали су нове чланове и заменике чланова Републичке изборне комисије, пошто су претходно разрешили дужности старе чланове тог тела.

Нови председника РИК-а је Дејан Ђурђевић из Српске напредне странке, а његова заменица је Тамара Стојчевић из Демократске странке.

Секретар РИК-а је Јана Љубичић, која је и секретар републичког парламента, а њен заменик је Вељко Одаловић.

За чланове РИК изабрани су Владимир Ђукановић, Миладин Пантелић, Марко Јанковић, Александар Тодоровић, Драган Радуловић, Милош Јовановић, Милорад Гашић, Миљкан Карличић, Владимир Тасић, Миодраг Петровић, Марко Даниловић, Владимир Јестратијевић, Вељко Ракић, Јово Поповић, Иван Тодосијевић и директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић.

РИК у сталном саставу чине председник и 16 чланова које именује Скупштина Србије на предлог посланичких група. РИК има секретара кога именује Скупштина Србије, а председник, чланови РИК и њен секретар имају заменике. Сви они морају бити дипломирани правници.

То тело се, поред осталог, стара о законитом спровођењу закона, организује техничку припрему за изборе, прати примену и даје објашњена у вези са применом Закона о избору народних посланика, утврђује јединствене стандарде за изборни материјал.

Претходно је парламент, великом већином гласова, за заменике генералног секретара Скупштине Србије изабрао Младена Младеновића и Радослава Вујовића, дипломиране правнике из Београда. 

Делевићева на челу Одбора за европске интеграције

У Скупштини је настављен процес конституисања скупштинских одбора избором председника и заменика тих тела. Одбор за европске интеграције водиће Милица Делевић из Демократске странке, а њен заменик је Ласло Варга из Савеза војвођанских Мађара.

За председника Одбора за заштиту животне средине изабрана је Милица Војић Марковић из Демократске странке Србије. Њен заменик биће именован, како је одлучено, на следећем заседању Одбора.

"Овај одбор је показивао и у прошлости добре резултате. Радили смо мало другачије од Скупштине, јер смо одлуке доносили прилично једногласно. Борили смо се са министрима, али смо неке ствари померили, навела је Милица Војић Марковић после избора.

Конституисан је и Одбор за Србе у региону и дијаспори, којим ће председавати Александар Чотрић из Српског покрета обнове.

Чотрић има дугогодишње искуство на овом пољу, пошто је у прошлом сазиву био заменик председника Одбора за односе са Србима изван Србије, као и државни секретар и заменик министра у Министарству за дијаспору.

Такође, и у овом скупштинском одбору заменик председника биће одређен на идућој седници.

Јуче је конституисано шест одбора - за уставна питања и законодавство, за правосуђе, за контролу служби безбедности, за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, за одбрану и унутрашње послове, и за спољне послове.

Скупштина Србије ће у новом сазиву имати укупно 19 скупштинских одбора, као и Одбор за права детета, који ће функционисати као посебно радно тело.

Посланици Скупштине Србије завршили су нешто после поноћи начелну дебату о предложеним законима о министарствима, о основама уређења служби безбедности и о Изменама закона о влади, а сутра ће расправљати о амандманима на предложене законе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи