Читај ми!

Нова коалиција у Новом Саду?

Ако неко намерава да руши стабилне локалне самоуправе, нека му је бог у помоћи, рекао председник војвођанске владе Бојан Пајтић, коментаришући изјаву Млађана Динкића да власт у Новом Саду није сигурна. Душан Бајатовић из СПС-а наводи да ће сигурно бити неких промена на локалу, али није прецизирао на које градове мисли.

После изјаве лидера УРС-а да власт у Новом Саду и Сомбору није сигурна, председник Владе Војводине и потпредседник ДС Бојан Пајтић рекао је да се у Србији неће решити ниједан проблем тако што ће се дестабилизовати локална самоуправа и куповати или отимати одборници.

"Морамо сви заједно да радимо да бисмо проблеме решавали", рекао је Пајтић на конференцији за новинаре у згради Владе Војводине, одговарајући на питање поводом најаве могућег прекомпоновања локалних власти у Новом Саду и другим градовима.

Лидер УРС-а Млађан Динкић претходно је за новосадски Дневник рекао да власт која је формирана у Новом Саду и Сомбору није сигурна, и да има 10 до 15 градова који ће вероватно променити локалну структуру. Према његовим речима, то неће бити случај и у Београду.

"Тачно је да се разговара о могућности прекомпоновања градске власти у Новом Саду, док се о тако нечем не разговара када је у питању Београд, јер је ту ситуација драматично различита", рекао је Динкић.

Лидер УРС-а је подсетио да је градоначелник Београда Драган Ђилас, као носилац листе добио 37 одсто гласова Београђана и да не би било легитимно "прекомпоновати власт", док у Новом Саду, како је додао, ДС јесте остварио добар резултат, али "далеко испод оног који гарантује сигурну власт".

Бојан Пајтић истиче да, ако неко као први задатак постави то да се обрачунава са политичким неистомишљеницима, уместо да решава проблеме грађана, проблеме кризе или суше, тај неће дуго трајати, "јер не зна ни шта је политика, ни шта је држава, ни одговорност".

Пред новом републичком, као и покрајинском владом, како је рекао, налазе се огромни изазови који се односе, пре свега, на решавање проблема кризе, социјално угрожених категорија, мањка страних инвестиција, суше и других.

"Ако неко намерава да, уместо да се бави решавањем тих питања, руши стабилне локалне самоуправе, односно оне у којима је градоначелник из неке друге странке која није у већинској коалицији у Републици, нека му је бог у помоћи", нагласио је Пајтић.

Тај неко, додао је Пајтић, не зна шта ради, не решава проблеме и не успоставља стабилност него хоће нестабилност.

Бајатовић: Биће промена на локалу

Потпредседник СПС-а Душан Бајатовић најавио је да ће, после избора нове Владе, сигурно бити промена локалних власти, али није прецизирао да ли ће се то односити на Нови Сад.

"Наши коалициони партнери из Српске напредне странке, Уједињених региона Србије и други желе да се локалне власти, тамо где је то могуће, уподобе са политичком вољом која постоји на нивоу Републике", рекао је Бајатовић новинарима у Скупштини Србије поводом спекулација да ће се променити власт у Новом Саду.

Бајатовић је рекао да не може и да неће лицитирати о којима местима је реч, јер то "није ствар математике", већ "треба водити рачуна о грађанима" који тамо живе. "Свугде тамо где проценимо да је рационално, вероватно ће се то догодити", рекао је функционер СПС-а.

Према његовим речима, после формирања Владе Војводине очито је да више не постоји политички блок СПС-ДС који је био "везивно ткиво" за доношење политичких одлука у Војводини.

ДС је у Војводини формирала власт без СПС пошто су социјалисти одлучили да у нову владу Србије уђу са Српском напредном странком и УРС.

Председница Скупштине Новог Сада Александра Јерков из ЛСВ-а каже да је владајућа већина у Новом Саду није добила никакве назнаке од коалиционих партнера из СПС-а да ће доћи до промене градске власти.

"Немам информације да се тако нешто дешава", рекла је Јерков агенцији Бета и оценила да би смењивањем власти директно била прекршена изборна воља грађана Новог Сада.

СНС: Све зависи од социјалиста

Кандидат за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и функционер СНС-а Горан Кнежевић најавио је могућност промене власти у Новом Саду и Кикинди. Кнежевић је навео да постоји захтев људи са терена да се мењају локалне власти, али и да у СНС-у није било разговора о томе. Кнежевић је навео да је Нови Сад приоритетан, јер је највећи град.

Члан Председништва СНС-а Игор Мировић каже да су напредњаци упутили "и формалне и неформалне предлоге" одборницима СПС-а за промену владајуће већине у Новом Саду "у складу са односом снага на републичком нивоу". "То је наша жеља, а да ли ће се реализовати, зависи искључиво од социјалиста", рекао је Мировић за портал Новине новосадске.

Председник Градског одбора СПС-а Синиша Севић, који је и заменик градоначелника Новог Сада, рекао је да до њега није стигао никакав формалан предлог од СНС. О промени градске власти није се расправљало ни у градском одбору, ни у Председништву СПС-а, навео је Севић.

Председник Градског одбора Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић рекао је да је сваки вид сарадње радикала са СНС "искључен и немогућ".

Борко Илић из ДСС-а потврдио је да се преговара о промени градске власти, али је додао "да је јасно да кључ читаве ситуације у рукама држе социјалисти".

На власти у Новом Саду је коалиција ДС-а, Лиге социјалдемократа Војводине и коалиција предвођена Социјалистичком партијом Србије.

ДС је на изборима освојила 18 одборничких мандата, ЛСВ, на чијој листи су били и кандидати Српског покрета обнове, освојила је 15, а коалиција СПС седам мандата, тако да имају 40 од укупно 78 одборника.

Српска напредна странка освојила је 15 мандата, Ромска демократска странка шест, Демократска странка Србије, Српска радикална странка и Двери по пет, Савез војвођанских Мађара и странка Ниједан од понуђених одговора по један мандат.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи