Читај ми!

Фантомски донатори странака

Организација "Транспарентност Србија" саопштила да странке нису објавиле имена 120 донатора који су за финансирање председничке и парламентарне кампање приложили више од 109 милиона динара.

Странке у Србији нису објавиле имена 120 донатора који су за финансирање председничке и парламентарне кампање приложили више од 109 милиона динара, подаци су истраживања Транспарентности Србија.

Програмски директор Транспарентности Немања Ненадић је, на конференцији за новинаре рекао је да се ради о 60 одсто пријављених вредности примљених прилога из извештаја самих странака, што према његовим речима, указује на размере кршења те законске обавезе.

Ненадић је подсетио да су све странке у року од осам дана обавезне да на свом сајту објаве имена донатора чији су прилози већи од просечне месечне зараде у Србији, односно од око 38.000 динара.

Према истраживању Транспарентности, највише непријављених имена пријављених донатора има коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије за финансирање парламентарних избора - укупно 84, који су заједни приложили готово 54 милиона динара.

Деветнаест "анонимних" донатора Уједињених региона Србије приложило је више од 51 милион динара, док је коалиција око социјалиста пропустила да именује осам донатора на председничким изборима који су укупно обезбедили 2,7 милиона динара.

Посао за Агенцију за борбу против корупције

Говорећи о трошковима за кампању које су пријавиле странке, Ненадић је указао да постоји велика разлика између онога што је објављено и онога што су посматрачи Транспарентности уочили на терену, нарочито када је реч о трошковима за оглашавање на билбордима и за одржавање јавних скупова.

Он је рекао да је највећа одговорност за анализу финансијских извештаја странака на Агенцији за борбу против корупције која мора да се потруди да та контрола буде свеобухватна и од чијег ће реаговања и евентуалног покретања процеса против прекршилаца зависити и судбина Закона о финансирању политичких активности.

Према његовој оцени, веома важну улогу осим Агенције за борбу против корупције имаће и Републичка радиодифузна агенција, Државна ревизорска институција, тужилаштво и полиција.

Коментаришући најаву Агенције за борбу против корупције да ће се контролом извештаја бавити наредних шест месеци, Ненадић је рекао да би и он волео да се тај посао обави брже, али да је важније да из тог процеса проистекну неки поступци, односно да тужилаштво и полиција не игноришу њихове евентуалне пријаве.

Ненадић је рекао да је за неке прекршаје, као што су прекорачени трошкови кампање, могуће одмах покренути поступак, односно да није потребно да се обави комплетна контрола.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи