Читај ми!

Бан Кимун на Косову

Унмик и даље игра важну улогу на Косову, у складу са Резолуцијом 1244, рекао генерални секретар УН Бан Кимун у Приштини. Бан на приштинском аеродрому разговарао са Атифете Јахјагом и Хашимом Тачијем. Протест "Самоопредељења" испред седишта Унмика.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао по доласку у Приштину да Унмик и даље игра важну улогу на Косову, у складу са Резолуцијом 1244, и истакао да од косовских власти очекује нормализацију односа са Београдом.

 

"Европска унија је преузела водећу улогу у међународним напорима у региону. УН ће наставити да сарађује са свим међународним партнерима у достизању заједничких циљева људи на Косову и у ширем региону", рекао је Бан.

По слетању у Приштину, генерални секретар УН, који је поздравио присутне на српском и албанском језику, одвојено се састао са косовском председницом Атифете Јахјагом и премијером Хашимом Тачијем.

"Очекујем нормализацију односа са Београдом, укључујући подједнаку озбиљност и искрену посвећеност дијалогу. То сам тражио и од српског руководства", рекао је Бан.

"Остајем забринут због ситуације на северу Косова због повећања напетости у протеклих годину дана. Од суштинске важности је да сложена и осетљива питања везана за север Косова буду решавана кроз мирољубиви дијалог. Посебно очекујем снажне напоре у правцу нормализације односа са Београдом", рекао је Бан Кимун на приштинском аеродрому.

Генерални секретар УН позива обе стране да се озбиљније позабаве питањем несталих лица, јер је то од кључног значаја за међусобно уважавање. Бан се заложио за заштиту мањинских, демократских права и јачање демократских институција на Косову. "Овде сам да бих радио на заштити националних заједница и очувању културног наслеђа", рекао је Бан.

Хашим Тачи је после сусрета са Кимуном рекао да Уједињене нације немају никакву улогу у дијалогу Београда и Приштине. Тачи је оценио да је Бан "признао нову реалност на Косову" и, како је рекао, "стремљења народа Косова да буде део евроатлантских интеграција".

Бан Кимун се састао и са замеником косовског премијера и председником Самосталне либералне странке (СЛС) Слободаном Петровићем са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и положају Срба у покрајини.

"Ставови заједница које су најдиректније погођене тензијама су најважније. Њихови гласови се морају чути. Њихове основне потребе и права морају бити заступљена демократски", рекао је Бан током сусрета с Петровићем, саопштено је из СЛС.

Заменик косовског премијера је рекао да је "присутност међународне заједнице на Косову веома битна и она даје на квалитету и јачању капацитета мултиетничког и демократског друштва".

Лист Коха диторе је, уочи Бановог доласка, објавила да генерални секретар УН неће крочити у косовске институције, из страха да би се то могло протумачити као посета истог нивоа као његов боравак у бившим југословенским републикама.

Бан Кимун је посетио манастир Високи Дечани, где су га дочекали високи црквени великодостојници, предвођени игуманом Савом Јањићем. Отац Сава је генералног секретара провео кроз манастир и цркву, а Бана је занимало да ли војници Кфора још штите манастир.

Генерални секретар УН је изразио наду да ће Високи Дечани остати "оаза мира". Бан је у разговору поручио да је веома важно да се на Косову сачува културно наслеђе, да су УН то препознале и да је он зато и дошао.

Бан је потом посетио Призрен и тамошњу католичку цркву, џамију и Саборни храм Светог Ђорђа, делимично обновљен после етничког насиља из марта 2004. године.

У Призрену је разговарао са епископом рашко-призренским и косовском метохијским Теодосијем и владиком Липљанским Јованом.

Протест "Самоопредељења"

Покрет "Самоопредељење" је, упркос забрани окупљања, организовао протест испред седишта Унмика у Приштини, јер се противи присуству Унмика на Косову. Полиција је, како пише приштински Зери на свом сајту, употребила сузавац да би растерала демонстранте, али нико није ухапшен.

Најављујући посету Западном Балкану, генерални секретар УН објаснио је да ће се његова посета Косову "одвијати у ширем контексту посете региону и да ће бити у складу са Резолуцијом 1244". Бан је додао да УН на Косову има мисију и да је његова дужност да се сретне са људима из те мисије.

Посета првог човека УН-а се на Косову различито коментарише.

Према мишљењу косовског министра унутрашњих послова Бајрама Реџепија, та посета "осликава нову политичку реалност", без обзира што Косово још није члан светске организације.

Дневник Зери у уводнику поводом посете пише да би генерални секретар требало да заборави на шест тачака за решење проблема Косова и да са собом, кад буде одлазио, "узме и људство мисије УНМИК-а".

Бан је у оквиру балканске турнеје боравио у Словенији, Хрватској, Црној Гори. У Приштину је допутовао из Београда, а после Косова, отпутовао је у Македонију. Планирано је да први човек УН-а посети и Босну и Херцеговину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи