Читај ми!

Начелни договор о одборима

Владајућа коалиција водиће 11 одбора у Скупштини Србије, док ће на челу осам одбора бити представници опозиције. Представници опозиције негодују што су на челу оба одбора из области безбедности представници владајућих странака.

Представници опозиције водиће осам одбора у Скупштини Србије, док ће владајућој коалицији припасти 11, резултат је начелног договора председника парламента Небојше Стефановића и представника посланичких група.

У току је процес конституисања одбора у Скупштини Србије. До сада су конституисани Одбор за уставна питања и законодавство, Административни одбор и Одбор за контролу служби безбедности, који су, по ранијем договору, припали Српској напредној странци. Конститусан је и Одбор за спољну политику, који је припао Демократској странци Србије.

За председника Одбора за уставна питања и законодавство изабран је председник парламента Небојша Стефановић из СНС-а, а његов заменик је Небојша Миковић из ДС-а.

Председник Административног одбора је Јоргованка Табаковић из СНС-а, док је председник Одбора за контролу служби безбедности Јадранка Јоксимовић, такође из редова напредњака.

Конституисан је и Одбор за одбрану и унутрашње послове. За председника тог одбора изабран је Душан Бајатовић из СПС-а.

Одбор за спољну политику Скупштине Србије конституисан је избором за његовог председника Милоша Алигрудића из ДСС-а, док ће његов заменик бити Гојко Радић из Српске напредне странке.

Протест опозиције

Конституисање та два одбора пратило је негодовање опозициних странака - Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Либерално-демократске партије.

Чланови Одбора из ДС-а и ЛСВ-а, Драган Шутановац и Александра Јерков, рекли су да нису подржали избор Бајатовића, јер сматрају да би одбор требало да води представник опозиције.

Шутановац је рекао да је извршено "парламентарно насиље" јер је, како тврди, прекршена пракса из 2004. године којом опозиција води Одбор за одбрану.

Као члан Одбора за контролу служби безбедности, Шутановац је оценио да је "политички некоректно и са становишта парламентарне праксе непримерено да тако важан одбор води неко из владајуће коалиције".

Мандатар за састав нове владе Ивица Дачић је одбацио примедбе опозиције које се односе на руковођење скупштинским одборима, наводећи да је управо ДС прекинула праксу да најзначајнијим одборима руководе кадрови из опозиције.

"Марко Ђуришћ из ДС-а је предложио Душана Бајатовића, нисте га ни питали, Драган Тодоровић из СРС-а је био незгодан, али немојте сада мени да пребацујете нешто што сте ви већ урадили", рекао је Дачић.

Изабрана председница одбора Јадранка Јоксимовић рекла је да је спремна да води одбор и да је СНС изабрао њу ради осигурања цивилне контроле служби безбедности.

У току је конституисање Одбора за правосуђе, а за председника је предложен посланик ЈС-а.

Према начелном договору, Одбор за Косово и Метохију Српска напредна странка, финансије Уједињени региони Србије и људска и мањинска права Социјалдемократска партија Србије.

Опозициона Демократска странка водиће Одбор за европске интеграције, пољопривреду, науку и образовање, Одбор за здравље и породицу, информисање и културу, а Демократска странка Србије Одбор за заштиту животне средину.

Јоргованка Табаковић из СНС-а рекла је после консултација да ће у свим оним одборима где председници буду из редова владајуће већине, њихови заменици бити из опозиције.

Табаковићева је додала да је на консултацијама покушано да се договори са опозицијом око председавања одборима и да је изненађена да један одређени број људи не може да схвати да су избори завршени и да њихова очекивања доводе до тога да је "у Србији све неизвесно, па и прошлост".

На консултацијама са председником парламента били су представници свих посланичких група.

На јучерашњој седници парламента конституисано је укупно 19 скупштинских одбора, као и Одбор за права детета, који ће бити посебно скупштинско тело.

Већина одбора имаће по 17 чланова. Изузетак су Одбор за контролу служби безбедности, који има девет чланова, као и одбори за одбрану и унутрашње послове, за дијаспору и Србе у региону, за пољопривреду, шумарство и водопривреду, за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, за здравље и породицу, за европске интеграције и за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, који ће имати по 16 чланова.

Девет делегација у иностранству

Што се тиче сталних делегација при међународним институцијама, формирано је девет делегација. Најбројнија делегација је при Парламентарној скупштини Савета Европе, у којој је 14 чланова и заменика чланова, а најмање чланова има делегација при Парламентарној скупштини Франкофоније - свега три.

Највише законодавно тело у земљи у новом сазиву има и сталну делегацију и при Интерпарламентарној унији, коју чини осам чланова, при Парламентарној скупштини ОЕБС-а, која има осам чланова и заменика, у Парламентарној скупштини Црноморске екномске сарадње биће шест представника Србије, а у Парламентарној скупштини Медитерана девет чланова и заменика чланова.

У саставу делегације при Парламентарној димензији Централноевропске инцијативе биће девет чланова и заменика чланова, у Интерпарламентарној скупштини православља 10 чланова и њихових заменика, док ће делегацију при Парламентарној скупштини НАТО-а чинити такође 10 чланова и њихових заменика.

Иначе, генерални секретар Скупштине Србије Јана Љубичић данас је предложила парламенту да за заменике секретара изабере дипломиране правнике Милана Младеновића и Радослава Вујовића, о чему би посланици требало данас да се изјасне.

Скупштина Србије на данашњој ванредној седници треба да размотри Измене закона о влади, министарствима и о уређењу служби безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи