Читај ми!

Динкић: Шошкићу, дај оставку

Гувернер НБС Дејан Шошкић није добро обављао свој посао, рекао лидер УРС-а и кандидат за министра финансија и привреде Млађан Динкић и поручио да би на његовом месту поднео оставку.

Лидер УРС-а и кандидат за министра финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да гувернер Народе банке Србије Дејан Шошкић није добро обављао свој посао и поручио да би на његовом месту поднео оставку.

Динкић је новинарима у парламенту рекао да је највећи Шошкићев пропуст "аљкавост у контроли банака и политичка послушност".

"Без обзира на сазнања о дубиозама у Агробанци, Приведној банци Београд и Развојној банци Војводине одлучио је да зажмури да се током изборне кампање не би замерио ДС-у односно Борису Тадићу", рекао је Динкић.

Игром случаја, како каже Динкић, неке информације су показале да су те банке дубиозе правиле тако што су одобравале политичке кредите одређеним приватним фирмама тајкуна, "који су били пријатељи странке која је била на власти, што је и био разлог да буду штићене".

"Да сам на његовом месту ја бих сам поднео оставку", поручио је Динкић и нагласио да се залаже за независност институције централне банке.

На питање да ли би функционер СНС Јоргованака Табаковић била добар гувернер, Динкић је рекао да је добар гувернер онај који је способан да направи добар тим оценивши да су у садашњој НБС најмање два нестручна и неспособна вицегувернера.

Динкић је прецизирао да под тим не мисли на Диану Драгутиновић и Ану Глигоријевић.

"Сви они који говоре о некој евентуалној политизацији тог процеса треба да се запитају зашто је бивши гувернер Радован Јелашић својевремено натеран од стране Тадића да оде из Народне банке, без обзира на то што је Јелашић био џентлмен и рекао да је добровољно дао оставку", навео је Динкић.

"Хајде нека сада Шошкић буде макар приближно џентлмен као што је био Јелашић", сугерисао је Динкић.

Нема замрзавања плата и пензија

Динкић је рекао да се неће одустати од принципа да неће бити замрзавања плата и пензија и поручио да се неће одустати и од смањивања парафискалних намета.

Како је Динкић навео, нагађа се да је буџетски дефицит већи од седам одсто бруто друштвеног производа и додао да се не зна "колика је дубиоза" због чега прво треба да види стање буџета.

Анализираће се стање у каси, након чега ће видети шта треба да се уради на расходној страни, објаснио је Динкић.

Динкић је додао да ће видети и које агенције, фондове и државне органе треба укинути, а који представљају непотребни трошак за државу.

Према његовим речима, ова анализа биће готова "у првих месец дана нове владе", после чега ће направити програм антикризних мера, како би се Скупштини Србије предложило ребаланс буџета и програм фискалне консолидације.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи