Читај ми!

Дијалог о Космету уз присуство УН

Србија ће убудуће тражити да дијалогу између Београда и Приштине присуствује и представник УН, рекао председник Томислав Николић у разговору са Бан Кимуном. Бан истакао значај дијалога Београда и Приштине и постизање решења кроз компромис. Генерални секретар УН разговарао и са шефом дипломатије Вуком Јеремићем и мандатаром Ивицом Дачићем.

18.17 - Генерални секретар УН Бан Кимун састао се у Београду са мандатаром за састављање нове владе Ивицом Дачићем.

17.40 - Србија ће тражити да дијалог са властима у Приштини убудуће буде вођен уз присуство представника Уједињених нација, пренео председник Томислав Николић Генералном секретару УН-а Бан Кимуну. 

17.08 - Бан Кимун састао се са шефом дипломатије и новоизабраним председавајућим Генералне скупштине УН Вуком Јеремићем.

16.10 - Генерални секретар УН Бан Ки Мун састао се са председником Србије Томиславом Николићем.

Председник Србије Томислав Николић пренео је генералном секретару УН Бан Кимуну да ће Србија тражити да разговори са привременим властима у Приштини од сада буду вођени уз присуство представника УН.

Како је саопштила Прес служба председника, Николић је у разговору са генералним секретаром светске организације истакао да би УН требало да имају активнију улогу у борби за очување принципа међународног права, територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава - чланица УН и спровођење и поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности.

Кад је реч о ситуацији у јужној српској покрајини, Николић је указао да су недавни учестали инциденти - за које су одговорне власти у Приштини - покушај да се испровоцира српска страна пред наставак дијалога.

Николић је "још једном позвао све међународне факторе на Косову и Метохији, па тако и Уједињене нације, да обављају своје дужности у складу са мандатом и осигурају мир и безбедност за све грађане покрајине".

Бан је, истовремено, изразио задовољство својом посетом Београду и додао да је уверен да ће Република Србија дати пуни допринос раду УН, поготово у наредних годину дана, током председавања Вука Јеремића Генералној скупштини УН.

Бан је посетио Београд у оквиру шестодневне балканске турнеје, а на Аеродрому "Никола Тесле" дочекао га је шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

Генерални секретар УН Бан Кимун истакао је значај дијалога Београда и Приштине и постизања решења кроз компромис.

Бан, који је данас у својој првој посети Србији, истакао је да је за западни Балкан од суштинског значај промовисање сарадње и помирења и решавања проблема кроз дијалог.

"То је од суштинског значај и предуслов како би регион ишао ка Европској унији. УН су опредељене за подршку региону", нагласио је Бан после сусрета са шефом дипломатије и изабраним председавајућим Генералном скупштином УН Вуком Јеремићем.

Генерални секретар светске организације изразио је задовољство због тога што је Јеремић изабран за председавајућег УН.

"То је велика одговорност. Јеремић ће на том месту морати да се бави питањима од глобалног значаја и ја верујем да ће он бити у стању да одговори на глобалне изазове", поручио је Бан.

Он је подсетио да је пре 20 година ово био регион конфликата, а да се данас фокусира на будућност - док је Јеремић подсетио да је Србија пре 20 година била искључена из УН, а данас предводи Генералну скупштину.

"Србија је пре 20 година била у ситауацији да не буде у ГС УН и то је било веома тешко за нас, али двадесет година касније, Србија се вратила на место председавајућег Генералном скупштином. Један тежак период доведен је до краја и Србија ће сада председавати телом из којег је била одстрањена. Оправдаћемо поверење које нам је указано", истакао је Јеремић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета у седишту српске дипломатије.

Косово део Србије - и по Уставу и по Резолуцији

Јеремић је рекао да је Косово и Метохија покрајина у саставу Србије и по Уставу и по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, а да ће се током председавања Генералном скупштином понашати у складу са правилима и процедурама те организације.

После састанка са генералним секретаром УН, Јеремић је на питање да ли је било речи о аспирацијама Косова да постане чланица УН рекао да очекује од свих међународних чинилаца да поштују, "ако не Устав Србије, онда Резолуцију 1244".

"Када је реч о учлањању територије око које постоји неслагање, та правила нису нарочито повољна за сецесионистичке територије, а поготово за територије које су под мандатом УН, као што је случај са Косовом и Метохијом", рекао је Јеремић и поновио да ће се Србија понашати у складу са тим правилима.

Јеремић је навео да је национална политика Србије јасна, да је зацртана у Уставу и да не оставља простор за другачије политичко деловање, осим залагања за територијалну целовитост, као и да ће председавати ГС УН на фер начин и поштујући правила.

"Борба за заштиту територијалне целовитости је наша уставна, политичка, морална и историјска обавеза коју ће, уверен сам, и будућа влада наставити. Косово и Метохија је покрајина у саставу Србије, по Уставу, а суверенитет је потврђен и у Резолуцији 1244 и зато очекујемо од свих међународних чиналаца да поштују, ако не Устав Србије, онда Резолуцију 1244", поручио је Јеремић.

Званични део посете Београду генерални секретар светске организације завршио је састанком са садашњим министром унутрашњих послова и мандатаром за састав нове владе Ивицом Дачићем.

Мандатар Ивица Дачић предложио је генералном секретару УН Бан Кимуну да у Београду буде отворено регионално седиште Канцеларије УН за борбу против дроге и криминала.

Он је разговарао са Баном о борби против организованог криминала, тероризма и корупције.

Дачић је рекао Танјугу да је у разговору са шефом светске организације изразио уверење да ће сарадња МУП-а и тела и организација УН у борби против организованог криминала, тероризма и корупције бити настављена.

Бан Кимун се током посете Србије састао и са председником Демократске странке Борисом Тадићем.

Како је саопштено из ДС, Тадић је нагласио да Косово и Метохија - као интернационализовани проблем - захтева компромисе свих страна и мора бити решен кроз политички дијалог на високом нивоу, полазећи од Резолуције 1244 СБ УН.

"Председник ДС је изразио је подршку новом председнику Републике Србије и будућој Влади Републике Србије у њиховој намери да нађу реалистично и одрживо решење за проблем Косова и Метохије. У том смислу актуелизовао је и свој план од четири тачке, у постојећем дефициту конкретних предлога за решавање питања Косова", наводи се у саопштењу.

У посети Србији, са генералним секретаром борави и његова супруга Ју Сун Таек, која се у време његових званичних састанака посветила оболелој деци.

Банова супруга је обишла Центар за аутистичну децу "др Олга Хаџи Антоновић".

С њом у друштву биле су супруга изабраног председавајућег Генералне скупштине УН Вука Јеремића - Наташа Јеремић, принцеза Јелисавета Карађорђевић и заменица секретара Секретаријата за социјалну заштиту града Београда Јасминка Веселиновић.

У оквиру посете Србији, Бан Кимун би након Београда требало да посети и Приштину где ће се састати са представницима УНМИК-а, међународних и регионалних организација и косовским званичницима.

Генерални секретар УН-а је дошао у Београд у оквиру балканске турнеје, током које је посетио Словенију, Хрватску и Црну Гору, а након Србије одлази у Македонију и Босну и Херцеговину.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи