Читај ми!

Писмо Бан Кимуну

Породице киндапованих и несталих са Косова и Метохија затражили су од српских званичника да генералног секретара УН Бан Кимуна упознају са страдањем Срба и неалбанаца у јужној покрајини. Све што подсећа да су Срби на Космету вековима живели систематски је уништавано, наводи се у писму српским званичницима.

Удружење породица киднапованих и несталих с Косова и Метохије затражиле су да председник Србије Томислав Николић, мандатар Ивица Дачић и министар спољних послова Вук Јеремић упознају генералног секретара УН Бан Кимуна са страдањем Срба и других неалбанаца у јужној покрајини.

Породице жртава упутиле су званичницима Србије отворено писмо у коме захтевају да у разговорима са Баном изнесу мало помињане податке и предоче пуну истину о српским жртвама и страдањима српске заједнице.

Из тог удружења моле да генералног секретара светске организације, који после посете Београду одлази у Приштину, упознају са чињеницом да је половином јуна 1999. године с Косова и Метохије протерано више од 200.000 Срба и других неалбанаца.

Такође се тражи да се Бану предочи да се досад на огњишта вратило тек два одсто прогнаника "да њих, малобројне злостављају и убијају", да је током 1998. године и од доласка међународне мисије на Космет јуна 1999. године отето и нестало више од 1.000 Срба и других неалбанаца, углавном цивила, као и да је судбина 530 отетих још непозната.

"На праговима својих кућа, на радним местима, у логорима специјално направљеним за Србе, у истом периоду је убијено око 3.000 стараца, жена, деце", подсећају породице, уз напомену да "нико од албанских злочинаца за почињена недела није праведно осуђен".

И поред сведока и доказа, како се наводи у писму, процесуиран је тек понеки од злочинаца.

"Сви градови, и стотине села је етнички чисто, уништаване су православне светиње и гробља и узурпирана имовина Срба који су на Космету живели", а уништава се и даље, како се каже,"све што подсећа да су Срби на тим просторима вековима живели".

Уз све то, "истрага о трговини органима отетих и несталих, која је поверена Еулексу, није покренута с мртве тачке, а и неће бити, ако не буде у мандату Уједињених нација", упозориле су породице жртава.

"Молимо Вас посебно, да Ваша брига не буде само север Косова, већ и највећи број Срба који живе широм Косова и Метохије", закључује се у писму Удружења породица киднапованих и несталих српским званичницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи