Читај ми!

Годишњица злочина у Старом Грацком

Навршило се 13 година од убиства 14 Срба у селу Старо Грацко, код Липљана. Парастос служио владика Теодосије. Убице до данас нису откривене, као ни мотив убиства.

У селу Старо Грацко, код Липљана, обележена је 13. годишица од убиства 14 Срба на њиви недалеко од села. Парастос и помен настрадалим жетеоцима, пред спомен плочом постављеној на школи у центру села, служио је епископ рашко-призренски владика Теодосије.

Родбина и пријатељи настрадалих одали су им пошту полагањем цвећа и паљењем свећа, навео је КиМ радио. У беседи, након парастоса, владика Теодосије је рекао да су на данашњи дан настрадали жетеоци убијени од руку које су око себе сејале смрт.

"Сећамо се људи који су животе положили не у борби и рату, већ зато што су били Срби и што су живели овде. Њих 14 су убијени од стране злих људи, на њиви, док су били на жетви и сабирали жито за живот да би прехранили своје породице. Своје животе изгубили су од руку оних који нису волели да живе и који су сејали смрт око себе", рекао је епископ Теодосије.

Убиство 14 српских жетелаца, од којих је најмлађи имао 17 година, један је од најтежих злочина над Србима од доласка међународних мисија у Покрајину. Породице убијених и даље чекају да се злочинци приведу правди.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године, из заседе, из су убијени Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Парастосу није присуствовао нико од званичника из Београда, док је испред косовских институција присуан био министар Ненад Рашић. Цвеће је положила и посланица у Скупштини Косова Рада Трајковић.

Убице до данас нису откривене, као ни мотив убиства. Специјална јединица Унмик полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству. Због недостатка доказа Битићи је ослобођен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи